8 лесни игри и дейности, с които да стимулираме развитието на бебето

бебе развиващи занимания

Бебетата са изключително любопитни и растат с часове. За тях всеки ден означава нова възможност за опознаване на света, който ги заобикаля. Ако имате бебе вкъщи, със сигурност наблюдавате този процес ежедневно. Мъничето постепенно се развива психически и емоционално и вие като родители можете да му помогнете като стимулирате мозъка му с много простички и лесни игри и дейности. Освен че ще подпомогнат развитието на малкото човече, тези дейности са забавни и ще създадат връзка между бебето и вас или другите участници в играта.
Ето няколко неща, които можете да правите, за да насърчите развитието на вашето мъниче още в най-ранните етапи от живота му:
  1. Променяйте тона на гласа си

След раждането пеленачето разпознава гласа на мама, защото той е един от звуците, на които е било изложено постоянно, докато е било в утробата. То може да разпознава и гласа на бащата или на друг член на семейството, който често е бил близо до майката по време на бременността. Ако променяте тона на гласа си и превърнете това в игра за вас и бебето, така ще го стимулирате да започне да разпознава нови звуци. Говорете на мъничето с по-дебел или с по-тънък глас и наблюдавайте как то реагира на тези тонове. Различаването и разбирането на звуците помага на бебетата да започнат да осъзнават речта, а по-късно това се отразява и на проговарянето.

  1. Показвайте на бебето предмети, които да следи с очи

Още по време на най-ранното си развитие бебетата имат нужда да се научат да следят различни предмети с очите си. Също така, на по-късен етап те трябва да научат, че предметите все още съществуват, дори и когато вече не са в обсега, до който достига погледът им. Помогнете на мъничето да придобие тези умения като движите пред очите му играчка, която знаете, че харесва. Тази игра е подходяща за времето, когато бебето се е наспало и е нахранено и си лежи в креватчето или докато го къпете във ваничката.

  1. Танцувайте заедно с бебето на любимата си музика

Всички деца реагират на музика – дори новородените бебета. Те също така обичат плавните движения на фона на приятна музика. Затова пуснете любимия си албум, вземете бебето на ръце и потанцувайте заедно с него. От време на време пробвайте да променяте ритъма на движенията си. Може внимателно да люлеете мъничето от ляво на дясно и обратно, а след това напред и назад. Слушането на музика помага на бебетата постепенно да започнат да разпознават различни песни и подпомага развиването на речевите им умения в дългосрочен план. Танците заедно с мама или татко насърчават бебето да опознава света около него от безопасно място – прегръдката на своите родители.

  1. Пейте на бебето 

Всеизвестен факт е, че бебетата реагират много добре на приспивни песнички. Ето защо много бременни дами започват да пеят на децата си още преди да са се родили. А ако майката продължи да пее на бебето същите детски песнички и след раждането, ефектът ще бъде още по-силен, тъй като новородените обожават да чуват познати звуци от времето, когато са били в утробата на мама. Така че, пейте на бебето си и наблюдавайте как личицето му се променя. Можете да му пеете дори приспивни песнички, измислени от вас. Правете го редовно и бързо ще установите, че пеенето и гласът на мама са бърз и чудесен начин за успокояване на бебето.

  1. Поставете огледало пред бебето и се оглеждайте заедно

Огледалата са много полезни, за да започнат родителите да учат бебето да осъзнава собственото си съществуване. Поставете огледало пред мъничето или застанете заедно с него пред огледална врата. Играйте с детето на „Кой е там?“ като посочвате образа в огледалото. Освен това може да посочвате отделни части на тялото в огледалото и да ги назовавате – например посочвате ръцете на бебето и казвате думата „ръка“. Може също така да посочите в огледалото и себе си като казвате на малкото човече, че това е „мама“ или „татко“ или частите на вашето тяло като това ще помогне на детето да осъзнае вашето място неговия свят.

  1. Играйте  с бебето на „самолет“

Това е класическа игра, която всички бебета обожават. Вземете мъничето и го хванете здраво като се уверите, че ръцете и краката му са в безопасна поза. След това залюлейте бебето все едно че лети със самолет. За да стимулирате допълнително детето може и да издавате звуци, наподобяващи излитане на самолет или ракета. Бебетата много обичат тази игра, тъй като тя включва неочаквани движения, развиващи усещането им за пространство. За тях е също така много интересно да разгледат различни предмети в стаята от различна височина.

  1. Приближете мека топка, която бебето да „ритне“

Дори и най-малките бебета могат да се упражняват рефлекса си ,да протягат крайниците си и да ги контролират. Подавайте топка към крачетата на мъничето, която то да се опитва да ритне – така ще тренира движенията на долните крайници. Впоследствие тези упражнения ще подготвят пеленачето за пълзенето и за прохождането. Ако нямате подходяща мека и лека топка за малкото човече, можете да използвате и хартиена. Първоначално може да покажете на бебето как да ритне топката като внимателно насочвате крачето му. Повторете играта няколко пъти като редувате и двата крака на детето.

  1. Поставяйте предмети пред бебето, за да започне да ги хваща

Колкото повече растат и се развиват бебетата, толкова по-добър контрол имат върху ръцете си. В този процес родителите могат да помогнат на мъничетата като ги стимулират да хващат най-различни предмети. Когато протягат ръчички да докоснат или хванат нещо, бебетата се учат да взаимодействат със заобикалящата ги среда. Затова поставяйте пред мъника предмети, които обаче са безопасни за него и едновременно с това достатъчно атрактивни, за да привлекат вниманието му. За тази игра са подходящи например меките дрънкалки и хартиените рула, които са и лесни за захващане от малката ръчичка. Добре е също така цветовете на предметите, които поставяте пред бебето, да са по-ярки, за да привличат погледа на вашия мъник.

Автор: Емелина Виджиър
Превод и адаптация: Яна Атанасова, Roditel.bg

Вижте още:

Игри, стимулиращи проговарянето при децата

4 простички занимания, подпомагащи развитието на бебето

Игри и занимания, подпомагащи развитието на бебето

Развитие на фината моторика при деца до 6 години

Коментарите са изключени.