8 растителни храни, богати на витамин А, които да включим в менюто на децата си

храни богати на витамин а

Витамин А е от решаващо значение за доброто здраве и развитие на децата. Той играе важна роля за зрението и растежа на костите, помага и за защитата на тялото от инфекции. Витамин А също така насърчава здравето и растежа на клетките и тъканите в тялото, особено тези в косата, ноктите и кожата. Заедно с D, E и K, витамин А принадлежи към групата на мастноразтворимите витамини. Той се съдържа в големи количества в „оранжевите“ плодове и зеленчуци, както и в някои други растителни храни, които е добре да присъстват в ястията, които приготвяме всеки ден за нашите деца. Вижте някои от тях:

1. Сладки картофи (батати)

Better Writer Ad

Сладките картофи са богати на страшно много хранителни вещества, но освен това са и изключително вкусни. Един средно голям батат съдържа около 900 микрограма витамин А, като голяма част от това количество идва от бета каротин. Сладките картофи са много добър източник и на витамин С, калий, манган и фибри.

2. Спанак

Зеленолистните зеленчуци, сред които е и спанакът, имат високо съдържание на витамин А. Освен това обаче спанакът е много богат и на витамин К, както и на важни минерали като калций и магнезий например. Той е изключително полезен и заради факта, че в него се съдържат много малко калории, което го прави подходящ за различни здравословни гарнитури към основното ястие. Една чаена чаша варен спанак съдържа 943 микрограма витамин А.

3. Моркови

Морковите са може би най-известният зеленчук, богат на витамин А. Един-единствен средно голям морков може да осигури около 509 микрограма витамин А. Освен него, морковите са богати и на витамините С, Е, К и D. От минералите в този кореноплоден зеленчук се съдържат магнезий, калий и калций. Суровите моркови са перфектни за салати, съчетават се добре и с вегетариански сосове, например хумус. Сготвените моркови – в супа, мусака, задушени зеленчуци, са също изключително вкусни.

4. Пъпеш

Пъпешът е още една храна с високо съдържание на витамин А. Той е една от традиционните летни храни, които са подходящи за приготвяне на плодови салати или смутита, може да се консумира и просто като десерт или следобедна закуска. Една чаена чаша пъпеш, нарязан на кубчета съдържа 270 микрограма витамин А. Освен това, пъпешът е отличен източник на витамин C, съдържа също калий и магнезий.

5. Червени чушки (камби)

Червените чушки от типа камба са пълни с основни хранителни вещества, а една от най-ценните им характеристики е, че са много богати на витамин А и витамин С. Те съдържат също витамин В6, антиоксиданти и бета-каротин. Червените камби имат сладък, почти плодов вкус и се използват в много видове салати, на които придават наситеният си ярък цвят. Те са чудесни на вкус и когато са приготвени на скара или на пара, като това ги прави подходяща гарнитура за различни основни ястия. Една средно голяма червена чушка камба съдържа 187 микрограма витамин А. 

6. Кайсии

Кайсиите са ароматен и приятен на вкус плод, който е богат на полезни вещества, между които витамин А и калий. В същото време кайсиите са с ниско съдържание на калории. В една пълна чаша с резенчета кайсия има 158 микрограма витамин А, 79 калории и около 3 грама фибри.

7. Тиква

Всички видове тиква са богати на витамин А, но с най-високо съдържание е тиквата тип цигулка. Тя е сочна, лека на вкус, изключително ароматна и със запомняща се продълговата форма, от където всъщност идва и името й. В една чаена чаша нарязана тиква цигулка се съдържат 153 микрограма витамин А. Тиквата съдържа още калий, витамин С и в по-малки количества калций. Едновременно с тя е нискокалорична и лесно усвоима от организма храна, която е подходяща при различни случаи на раздразнен или чувствителен стомах, каквото ситуации се случват често при децата. 

8. Броколи

Броколите са един от примерите за полезна и питателна храна, която съдържа много витамини, минерали и фибри, но в същото време не е сред любимите неща за хапване от децата. Въпреки че е нужна доза креативност и въображение, за да се включи малко по-незабелязано в менюто на децата, това растение от семейство Кръстоцветни е чудесен източник не само на витамин А, но също така на желязо и витамин C, фолиева киселина, калций, фибри и витамин К. Една чаена чаша сварени и нарязани броколи съдържа около 120 микрограма витамин А.

Над статията работи: Яна Атанасова, Roditel.bg