Преглеждат безплатно слуха на новородени бебета

двигателно развитие бебе

Новооткритият център за майчино и детско здраве в столичната болница „Св. Анна“ ще преглежда слуха на новородените бебета безплатно, съобщиха от лечебното заведение.

„Изследването се нарича универсален неонатален слухов скрининг и е важно за новородените, защото данните показват, че между 1 и 4 деца на 1000 се раждат глухи, а при част от новородените с лека степен на намаление на слуха в течение на детството слухът се влошава“, обясняват лекарите.

По думите им с тези прегледи се дава възможност за навременна диагностика на увреждането, което дава по-големи шансове за успешно лечение. „Неонаталният слухов скрининг има за цел да обхване всички новородени деца в страната.

Провежда се в родилните и неонаталните отделения, като се използва неинвазивна и достоверна скринингова апаратура. При установяване на отклонение или съмнение за намален слух, детето се насочва за допълнителна диагностика и уточняване на слуховия анализатор в УНГ отделение и за предприемане на необходимото лечение“, допълват лекарите.

Центърът се намира в основната сграда на УМБАЛ „Св. Анна” в София – База Запад, Административна част, етаж 1, кабинет 1, а телефонът за записване е 0879 885 062

Източник: Novinar.bg