Бум на вирусен конюнктивит сред деца и възрастни

конюкнивит, roditel.bg

Better Writer Ad

Има бум на заболеваемост от конюнктивити, съобщават лични лекари и офталмолози. „Преди десетина дни имах по 4-5 случая на ден, тази седмица се увеличиха на 8-10, а следващата очакваме да станат по 15 на ден”, каза д-р Десислава Димова, специалист по очни болести от столичния Медицински институт на МВР.

Вирусните конюнктивити се разпространяват в този период на годината – след отшумяването на зимните дихателни инфекции и преди реда на летните чревни оплаквания”, обясни главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той посочи, че малко от заболелите търсят специализирана помощ, затова болестта преминава „скрито” – не намира отражение в статистиката, макар повалените да са хиляди. „В масовия случай конюнктивитът преминава за около 4-5 дни, но е изключително неприятен”, каза още д-р Кунчев.

Най-честата форма е т.нар. фарингоконюнктивит, който започва с дразнене в гърлото, хрема и след това се появява дискомфорт в окото. „Характерното за вируса е, че първо атакува едното око и после се „прехвърля” на другото. Получава се зачервяване, отделя се секрет, а пациентът има чувството за чуждо тяло в окото”, обясни д-р Димова. Други симптоми са замъгляване на зрението и сълзене. В някои случаи се наблюдава възпаление на лимфните възли около шията и ушите.

Ако вирусът е много вирулентен (болестотворен), води до кръвоизливи в конюнктивата и по-сериозни усложнения като кератит. „Това е струпване на група вируси, които са проникнали в по-голяма дълбочина в роговицата. Тогава лечението може да продължи 1-2 месеца, а понякога и половин година”, посочи д-р Димова. При засягане на роговицата има опасност и от трайно намаляване на зрението.

Вирусният конюнктивит застига най-вече хората в активна трудова възраст и малките деца. Заразяването е по въздушно-капков или битов път и ако не се спазва добра хигиена. Малчуганите в яслите обичат да ближат и смучат играчки – ако преди това с тях в контакт е било болно дете, вирусът се предава лесно. При възрастните нежеланият резултат е същият, ако болен и здрав използват една и съща кърпа. В офисите, където са струпани много хора, инфектирането става чрез кихане.

Лечението на конюнктивита е локално – с противовирусни медикаменти. Много често се изписват и антибиотитични капки, защото има опасност от наслагване след вирусната инфекция и на бактериална.

Бактериалният конюнктивит отшумява за 4-5 дни, докато вирусният е по-продължителен. При него се наблюдава по-дълъг очен дискомфорт, което изисква и по-продължително поставяне на капките – около десетина дни, обясняват специалистите.

Източник: в-к „Труд“

Вижте още:

Развитие на зрението на бебето и детето

Признци, че детето ви може да има проблеми със зрението

Как да предпазим детето от гръбначни изкривявания и какво трябва да знаем?