Дете-чудо: 4-годишната Бела говори седем езика

Момиченце, което е едва на 4 годинки, говори свободно вече 7 езика. Лингвистичното чудо Белла Девяткина се прочу по цял свят, след като взе участие във финала на проекта „Удивителни хора“ на тв канала „Россия 1“.

Белла живее в Москва, майка й Юлия е на 34 години, а татко й Евгений е на 37. Оказва се, че още преди раждането на дъщеричката си те се запознали с възможностите на изкуствения билингвизъм. Според теорията се смята, че до 8-годишна възраст детето може да проговори на чужд език, без да седи зад чина и да чете учебници.

Така когато била на 4 месеца, започнали да четат на Белла текстове на руски и английски, а на 10-месечна възраст вкарали и обучение по френски. Когато станало на годинка, детето още повече засилило интереса си към чуждите езици. Естествено, те са били въвеждани не хаотично, а по определена методика под игрова форма с помощта на преподаватели – носители на езика.

Белла Девяткина е живо потвърждение на ефективността на системата на Масару Ибука, който е написал книгата „След три вече е късно“. Тя не прекарва часове над учебниците по граматика, а си играе като другите деца – на гоненица, на криеница, на майки и деца, прави си кули в пясъка и чете детски книжки, но на различни езици. И няма как да бъде по друг начин, като се има предвид нейната програма. Заниманията и в театралния кръжок са на английски, рисуването е на френски, танците – на испански, а фигурното пързаляне – на немски. В арсенала на хлапето са още китайски и арабски, които то говори без затруднение.

А на въпроса не е ли прекалено натоварено детето, майка му отговаря простичко: „Детето не може да се претовари с това, което прави с удоволствие. Просто има срок, в който мозъкът на детето като гъба попива всичко, което му е интересно. По-късно ще му е много трудно да научи тези неща“.

https://youtu.be/3fjXOfYUZ7M

Източник: marica.bg

Вижте още:

Децата билингви – полезни съвети при двуезичност в семейството

Иво Паскалев:“Чуждоезиковото обучение при децата трябва да започне на 4-5 години“

Кога да запишем детето на уроци по пиано и каква е ползата от тях?

6 причини да запишем детето на уроци по чужд език

 

Коментарите са изключени.