Детска книжка възпитава родители

нова детска книжка

Възможно ли е вместо родителите да казват на децата: „Не бягай, ще паднеш“ или „Остави ме на мира и върви да си играеш сам“, да ги учат: „Давай, ти можеш“ или „Хайде, да скочим заедно с парашут“? Разбира се, че е. Малката книжка „Маслекют на горния етаж“ прави мост между деца и възрастни.


Авторът Ваня Емилова се консултира с психолога Надежда Милева в търсене на отговор на въпроса как да направим успешни и щастливи хора от децата си. Художничката Точка Илиева, съавтор на Sofia Monsters, в който рисува чудовища на знакови места в столицата, съживява светa на „Маслекют на горния етаж“ с 30 запомнящи се илюстрации. „Целта на проекта e да накара хората да се усмихнат и да отключат децата, заключени в тях“, казва художничката.

Премиерата на романа, издаден от „Рива“, е на 26-и ноември, събота, от 11 часа в столичното арт пространство Soho (ул. „Искър“ 4). Представянето е съпвроводено с изложба и арт работилница за малчуганите, които ще могат да изработят един от персонажите – лилавия охлюв Тартора.Ваня Емилова е майка на две деца, които я вдъхновяват за „Маслекют на горния етаж“.

Книжката е написана в духа на мотото й: „Падам, ставам и напред продължавам“. Емилова е дългогодишен журналист в национални печатни медии и телевизии, завършила е „История“, „Журналистика“ и сега следва „Псохология“.Надежда Милева е психотерапевт по позитивна психотерапия. Преподава в СУ „Св. Климент Охридски“ и има над 10-годишен опит в работа с деца и семейства.

Източник: в-к „Стандарт“