Един ценен урок, който научих от баща ми

баща дъщеря съвет урок мъдрост притча

Ще ви разкажа една история – тя е урокът, който научих от баща ми.

След дълъг и тежък работен ден, майка ми сложи чиния с бъркани яйца и много силно изгорял препечен хляб пред баща ми. Помня, че очаквах той да забележи изгорялата филия, да се подразни и да направи забележка

Вместо това обаче, баща ми взе хляба, усмихна се и се обърна към мен. След това ме попита как е минал денят ми в училище. Не помня какво му казах, но си спомням, че го видях да маже масло и сладко върху изгорелия хляб и да го яде. Когато станах от масата онази вечер чух как майка ми се извини на баща ми за изгорелия хляб и никога няма да забравя какво каза той:


„Скъпа, не се тревожи, понякога обичам препечен хляб малко изгорял.“

По-късно, когато дойде да ме целуне за лека нощ – нещо, което правеше всяка вечер, не се сдържах и го попитах дали наистина обича изгорял хляб. Той ме погледна и каза:

„Майка ти имаше много тежък работен ден, много е уморена и въпреки това се е постарала. Филийка изгорял хляб не наранява никого.“

Тогава си дадох сметка какво точно „любов“ и защо двамата са заедно, успели да преминат през много житейски бури и несгоди вече близо 60 години.

Оттогава знам:

– животът е пълен с несъвършени неща. Но ако успеем да се научим да приемаме недостатъците на хората, които обичаме, и да оценяваме старанието им, несъвършенствата стават съвършени. А една прегоряла филия струва много повече и от най-скъпaта вечеря в ресторант, когато става дума за семейство, подкрепа и уважение.

Адаптирано от: Parants.com

Вижте още:

Какво е значението на бащата в живота на момичетата?

Емоционално писмо с житейските съвети на една майка към малкия й син

Да си баща на дъщеря