Грижа за кожата на лицето по време на бременност

бременност, кожа, лице, пигментация, грижа, списание родител, родител.бг
Кожата на лицето при бременната жена е едно от най-уязвимите места, които се влияят от хормоналните промени, недостиг на витамини, прием на медикаменти.
Много често по лицето на бъдещата майка се образуват пигментации, акне, кожата става прекалено суха или прекалено мазна. Как да се грижи бременната жена за своята кожа?

 

Пигментация по лицето

Една от причините за появяването на тези петна при бременност е недостатъчност на витамин С и повишените нива на хормоните. Витамин С се съдържа в зелето, спанака, доматите, лимоните, френското грозде, ябълките, а също и в някои продукти от животински произход – месо, риба, черен дроб и др. Ако нямате възможност да получите необходимото количество витамин С в естествен вид, той трябва да се приеме под форма на дражета, като дневната доза е 1 г.

 

Прекомерно омазняване на кожата при бременност

Ако през време на бременността кожата стане много мазна и по нея се появят гнойни пъпки, преди всичко трябва да се ограничат сладкишите и животинските мазнини. В последните месеци на бременността се налага да се ограничи бялата захар.

 

Избелващи плодови маски за лице по време на бременност

Много полезни са избелващите плодови маски. Нормалната и сухата кожа, преди да се постави маската, се почиства с тоалетно мляко, а мазната кожа – с лимон. Можем да мажем лицето си със зехтин (при суха кожа) или със сок от краставица (при по-мазна кожа). За суха кожа са подходящи и други видове масла като бадемово или кокосово масло. За нормална кожа се препоръчват маските с мед и кисело мляко, в които можете да изцедите и малко лимон. Маските се държат върху лицето за около 15-20 минути

Нормално е пигментациите да изчезнат след около 6-7 месеца след раждането. Ако пигментациите продължават да са видими, необходимо е да се посъветваме с дерматолог.