Хармоничните отношения между родителите – как влияят върху децата и как да се запазят?

Любовта поражда много специалната връзка между мъжа и жената – уникална и несравнима, по-силна от всички други отношения. Тази връзка става още по-специална, когато се появи плодът на любовта между двамата – детето. Тогава от една страна отношенията между влюбените са поставени на изпитание, но от друга страна тяхната любов, близост и разбирателство придобиват жизненоважно значение за развитието на малкото човече, което е изцяло зависимо от тях и за което вече носят отговорност. Ако от този момент нататък мъжът и жената успеят да запазят и продължат хармонични отношения, те със сигурност ще бъдат прекрасни родители и това ще донесе ползи не само за тях самите, но и за техните деца. 

 

Какво е значението на хармоничните отношения между родителите?

Финалът на приказките „и те заживели щастливо“ предполага, че щастието е естествена последица от брака и създаването на семейство. Това обаче далеч не е така. Мъжете и жените не се раждат добри съпрузи и съпруги или идеални партньори в живота. Те стават такива само чрез саможертва, търпение, посветеност на щастието и благосъстоянието на другия. Романтичната връзка между двама души не гарантира вечно щастие, но те могат да постигнат такова чрез изграждането на семейство, базиращо се на взаимна любов, уважение и себеотдаване.

От решението за създаване на семейство обикновено следва и родителството. Това означава, че здравият и хармоничен съюз между съпрузите или партньорите в една връзка не е просто първата добра крачка към успешно отглеждане на деца, а е необходимата крачка, от която децата зависят. Любовта, сигурността и чувството за принадлежност са най-големите подаръци, които родителите могат да направят на своите синове и дъщери. Всички тези неща децата могат да усетят преди всичко в демонстрирането на любов между мама и татко. Това е любов, която се корени в убедеността, че имаш някого, че си цялостен и завършен благодарение на своята „половинка“.

Ние, хората притежаваме особена емоционална ДНК, която не позволява на вътрешното ни аз да бъде наистина удовлетворено само с физическата страна на една връзка. Това е, което донякъде ни отличава от животните. Ето защо, когато двамата родители не си пасват в емоционално, физическо и социално отношение, в тяхната връзка има пропасти, което има нежелани последствия и за техните деца.

Как влияят отношенията между родителите върху децата?

Докато двамата възрастни в едно семейство могат да се справят с евентуално липсващ елемент, при децата не е точно така. Бебетата не могат да разчитат на разум и интелект, за да преценят колко е стабилен светът около тях, така че те зависят най-вече от своите сетива. Има някои определени страни на отношения между родителите, които е нужно децата да виждат редовно. Хлапетата трябва да наблюдават една връзка, изпълнена с любов, на която мама и татко се радват, в която те са приятели помежду си, а не само родители. Децата трябва да виждат как техните мама и татко си говорят, смеят се, работят заедно и решават противоречията си с взаимно уважение. Колкото повече родителите показват любов един към друг, толкова повече се изпълват сетивата на детето им с увереност, че светът е любящ, безопасен и сигурен. Така хармоничната връзка на двамата възрастни в семейството осигурява на децата онзи аспект на любов и сигурност, който не се постига чрез пряката връзка родител-дете през бебешките години.

Твърде често обаче родителите губят от погледа си голямата картина или може би никога не са я разбирали. Те забравят за голямата си любов, улисани в бебешките снимки, първите стъпки, първите думички. Бебето заема такова централно място в техния живот, че изключва отношенията помежду им. Това може да е необходима промяна за мама и татко за известно време, но не е полезно за бебето.

Здравословната и витална връзка между родителите е от съществено значение както за тяхното емоционално благополучие, така и за емоционалното здраве на децата. Когато във връзката между мъжа и жената има хармония, има и стабилност в семейството. А стабилните семейства осигуряват „рай“ за всяко хлапе, докато расте. Това е така, защото здравото семейство, изпълнено с любов, създава чувство на сигурност на децата. Когато детето наблюдава специалната връзка и емоционалната близост на родителите си, то се чувства по-спокойно, защото е уверено в любовта и хармонията между мама и татко. И обратното – неустойчивите връзки между родителите не вдъхват сигурност на малчуганите, нито насърчават силни семейни връзки.

 

Какво трябва да направят родителите, за да запазят връзката си жива и хармонична?

С други думи как майката и бащата в едно семейство да задържат искрата помежду си, обичта и уважението и така да дадат най-доброто на децата си като родители?

Ето няколко основни принципа:

1. Продължете да живеете! Животът не спира, щом се появи бебето. Може да забави темпото си за малко, но в никакъв случай не спира.

Когато мъжът и жената станат майка и баща, те не спират да бъдат дъщеря и син, брат или сестра, нечии приятели. Различните социални роли, които са били значими за тях преди раждането на бебето, трябва да продължат да бъдат значими. Тези отношения  си заслужава да продължат да бъдат поддържани и младите родители трябва да се погрижат за това.

2. Излизайте на срещи с вашата половинка.

Ако преди раждането на бебето, двойката е излизала всяка седмица, трябва да продължи да го прави и след раждането. Ако пък досега не го е правила, значи сега е моментът да започне. Разбира се, не е задължително ходенето на скъпи ресторанти или късни нощни заведения, но поддържането на свежестта във връзката ще доведе до поддържане на емоционалното здраве на цялото семейство.

3. Запазете милите жестове на любов, които сте правили един към друг преди.

Ако мъжът и жената са правили някакви специални мили жестове един към друг, преди да се роди бебето, трябва да продължат с тях. Ако бащата е купил играчка за бебето, защо да не купи и цвете за майката? Идеята е много проста – знаците на любов, които са направили връзка между влюбените толкова специална, да не бъдат загубени с появата на мъничето.

4. Намирайте време за вас двамата и го правете всеки ден.

В края на всеки делничен ден родителите трябва да отделят поне 15 минути за разговори помежду си за случилото се през деня. Най-добре е да се създаде рутина в специално избран час, в който от понеделник до петък майката и бащата да си говорят. С течение на времето, когато бебето поотрасне, тази традиция не трябва да се изоставя. Когато родителите показват, че отношенията помежду им са приоритет, когато демонстрират любовта си един към друг, те дават възможност на децата да разберат интуитивно, че се обичат, да оценят този факт и да се почувстват защитени. Когато децата усещат хармония в отношенията на възрастните, в целия дом царят обич, разбиране и стабилност.

5. Уточнете какви са очакванията ви един към друг, още преди да дойде бебето.

За новите родители първите няколко дни след появата на бебето у дома са най-трудните просто защото всичко е ново и неотиграно. Всяка двойка от само себе си е намерила своя формула за разпределяне на семейните отговорности преди бебето, но какво става след това? Особено ако това е първородното дете, първите няколко седмици ще бъдат много стресиращи заради плача на бебето, следродилните емоции на майката и предизвикателствата с храненето и съня. За да се сведе до минимум стресът, който появата на малкото човече причинява, е добре родителите да отделят време още преди раждането, за да се разберат какви са техните очаквания един към друг. Всеки трябва да знае за коя домакинска дейност ще отговаря. Освен това, ако има ентусиазирани роднини, които искат да помагат и на които двойката има доверие, това също може да окаже положителна роля за намаляването на напрежението и по-гладката адаптация на младите родители към новия им начин на живот.

В заключение – може да се каже, че в родителството всичко е свързано – началото с края и всичко между тях. Това означава, че каквото и да направят родителите в който и да е момент, действията им влияят върху бъдещето на детето. Майката и бащата са тези, от които децата за първи път се научават какво е любов. Мама и татко показват на децата си значението на любовта най-вече чрез своите взаимоотношения, а не чрез онова, което правят за тях. Затова здравото родителство произтича от хармоничната и силна връзка между майката и бащата и от единството, което те са успели да създадат в семейството.

 

В статията са използвани материали от книгата „Да станем мъдри родители: бебето от 0 до 6 месеца“ на д-р Робърт Бъкнам и Гари Езо, предоставена с любезното съдействие на издателство „Изток-Запад“

Вижте още:

“В името на децата, в името на семейството” една поучителна история за ненужните саможертви

Да останем заедно… заради децата

Тайна рецепта за щастлив дом и здраво семейство

Как неразбирателството между родителите съсипва децата

Comments are closed.