Хиляди полякини протестират срещу забрана на абортите

protest-polsha-aborti

Трябва ли абортът да бъде забранен със закон? Според полското правителство – да. Не така обаче мислят хиляди полякини, които излязоха на протест. Облечени в черно, те изразиха недоволството си срещу намерението на властите да наложат пълна забрана върху абортите в страната. По-рано през деня над 2 000 човека се включиха и във формирането на „стена на гнева” пред седалището на управляващата партия в страната – „Право и справедливост”.

Поводът за демонстрацията, назована „Черният понеделник”, е внесеният в края на септември законопроект, според който прекъсването на бременността ще бъде позволено само и единствено в случай на застрашено здравословно състояние на майката, пише Hospital.bg. Плановете включват да бъде увеличена и максималната присъда при подлагане на такава операция от 2 на 5 години. От обществения комитет „Да спасим жените” беше въведено и още едно предложение – да бъде дадено правото на жената за аборт до 12-та седмица на бременността. То обаче беше отхвърлено още на първо четене.

Към момента действащият закон позволява операциите за прекъсване на бременността в случай на основателни медицински причини, зачеване след изнасилване или значителна деформация на плода. 74% от поляците искат това да не се променя, сочи анкета, публикувана тази седмица в сп. „Нюзуик полска”. Стачки в знак на солидарност днес се проведоха и в други европейски държави като Германия, Англия и Франция.