6 стъпки при избор на спорт за детето

Спортът е изключително важен за здравето и имунната система на децата, особено ако са ученици. Дългият престой в учебните часове на закрито и липсата на достатъчно движение са предпоставка да помислим за спортни занимания, които нашето дете да посещава. Но как да изберем подходящ спорт? Ето някои неща, които е добре да имате предвид:
  1. Обърнете внимание на нивото на активност на детето

Колко активно е вашето дете? Ако е енергично и обича движението, помислете за активности като аеробни занимания и ракетни спортове, които са забавни и развиват двигателните умения. В случай че детето харесва по-спокойните активности,  подходящи са йогата, духовните практики и плуването, подпомагащи емоционалната стабилност.

  1. Проверете треньорите и се консултирайте с тях

Правилният подход на треньора е изключително важен за поддържане на интереса на детето. Някои от качествата, които трябва да търсите в добрия треньор, са способността му да насърчава и мотивира, да познава съответния спорт и да го прави достъпен за малчуганите. Добрият треньор е истински посветен на спорта и е мотивиран да помага на децата да дадат най-доброто от себе си. Можете да отидете на предварително посещение и да се запознаете с треньора и начина му на работа. Наблюдавайте децата, които тренират при него – усмихнати ли са? Изглежда ли, че посещават тренировките с  желание и удоволствие?

Чувствайте се свободни да задавате на треньора толкова въпроси, колкото е необходимо. Ако той е наистина отдаден на работата си, с радост ще ви даде обратна връзка.

  1. Индивидуални тренировки или групов спорт?

От значение тук е темперамента, интересите и характера на детето. По-добре ли се представя то индивидуално или се чувства по-комфортно, когато е в група? Някои деца работят по-добре в екип и смятат, че това носи по-малко напрежение от индивидуалните спортове, където се състезават самостоятелно. При други е точно обратното. Интересен вариант тук са бойните спортове и бойните изкуства, които съчетават в себе си индивидуалност и чувство за принадлежност. Детето се състезава самостоятелно, но и има група, с която се асоциира и това развива социалните му умения. Различните видове танци също са страхотна опция.

  1. Помислете за разходите

Важно е да направите и малко проучване за разходите в спорта, към който сте се насочили.

Екипировката, оборудването и понякога самите активности могат да бъдат по-скъпи, отколкото сте предвидили.  Тези разходи могат да бъдат оптимизирани чрез детската абонаментна спортна карта  MultiSport KIDS, с която децата ви могат да посещават без доплащане различен спорт всеки ден в повече от 350 обекта в цялата страна, както и да се възползват от релакс с активности, специално подбрани за деца.

  1. Нека детето да опита различни неща, преди да се насочи към конкретен спорт

Дайте възможност на детето да се докосне до възможно най-много спортове, за да разбере какво го интересува и какво му се отдава най-добре. Децата ще имат повече желание да се занимават със спорт, ако той е свързан с нещо, което ги мотивира. Практикуването на различни спортове от страна на детето ще помогне и на самите вас да научите повече за това в какво е добро то и в какво – не, да видите как реагира в разчлени ситуации и как се адаптира. Обърнете внимание на отношението на вашия малчуган по време на всяка тренировка и го попитайте как се чувства след това.

  1. Обяснете на детето какви са ползите от спорта и давайте личен пример

Трудно е да накарате свето дете да предпочете спортните занимания пред компютърната игра, ако самите вие не му покажете чрез примера си защо физическата активност е важна. С вашата MultiSport карта,  можете да организирате семейни занимания като спортни игри, боулинг, билярд, спортно катерене, adventure паркове и други. Важно е да дадете личен пример защо спортът е важен не само за физическото здраве, но и за емоционалното състояние на всеки човек. Колкото по-рано се случи това, толкова по-вероятно е детето да има траен интерес към спорта и да го практикува и като възрастен.

Comments are closed.