Колко калории има в различните плодове и зеленчуци?

Колко калории има в различните плодове и зеленчуци? И как да измерим теглото им в грамове?

Вероятно ви се е случвало  да се чудите как да измерите колко моркова да сложите в крем супата или колко ябълки да нарежете за щрудел, защото количеството на продуктите в рецептата са дадени само в грамове и килограми. Ако нямате под ръка кухненска везна, ще се наложи или да импровизирате и да сложите количество „на око“, или да отделите време да потърсите в интернет информация колко грама тежи една ябълка или един морков. В първия случай ястието може да не се получи съвсем, а във втория – рискувате да се поизнервите, особено ако не намерите веднага това, което ви трябва.

А налагало ли ви се е да търсите колко калории се съдържат в определен плод или зеленчук, за да може хем да спазите здравословния си режим на хранене, хем да не се лишавате от свежата храна? И в този случай може да се наложи доста да поровите в нета.

За да ви спестим време и нерви, предлагаме ви две полезни таблици, в които лесно ще се ориентирате колко тежи и колко калории има един брой от най-често консумираните в България плодове и зеленчуци.  

 

Най-често консумираните плодове

ПлодТеглоКалоричност
Авокадо – средноголямо200 г.320 кал.
Ананас900 г.450 кал.
Банан – средноголям160 г.143 кал.
Грейпфрут – малък130 г.54.5 кал.
Грейпфрут – голям300 г.126 кал.
Грозде – 10 големи зърна78 г54 кал.
Диня – 1 резен без кора от средноголяма диня200 г.60 кал.
Кайсия – малка30 г.14.5 кал.
Кайсия – голяма60 г.29 кал.
Киви85 г.52 кал.
Круша – малка100 г.57 кал.
Круша – едра150 г.85.5 кал.
Лимон70 г.20 кал.
Мандарина75 г.40 кал.
Портокал – малък130 г.61 кал.
Портокал – средноголям150 г.70.5 кал.
Праскова – средноголяма140 г.54.5 кал.
Пъпеш – 1 резен без кора от средноголям пъпеш130 г.47 кал.
Слива – малка20 г.9 кал.
Слива – голяма65 г.30 кал.
Смокиня70 г.52 кал.
Череша9 г.4.5 кал.
Ябълка – малка100 г.52 кал.
Ябълка – средноголяма140 г.73 кал.
Ябълка – голяма200 г.104 кал.
Ягода16 г.5 кал.

 

 

Най-често консумираните зеленчуци

ЗеленчукТеглоКалоричност
Аспержи – един стрък12 г.1 кал.
Броколи – средноголям стрък600 г.207 кал.
Домат – малък90 г.16 кал.
Домат – средноголям120 г.22 кал.
Домат – голям180 г.32 кал.
Зеле – средноголяма зелка900 г.225 kal.
Картоф – малък70 г.54 кал.
Картоф – голям200 г.154 кал.
Краставичка – корнишон100 г.16 кал.
Краставица – средноголяма300 г.48 кал.
Лук – малка глава30 г.12 кал.
Лук – средно голяма глава60 г.24 кал.
Лук – голяма глава100 г.39 кал.
Морков – малък50 г.20 кал.
Морков – средноголям60 г.25 кал.
Морков – голям75 г.31 кал.
Патладжан – средноголям450 г.113 кал.
Репичка4.5 г.1 кал.
Спанак – една връзка350 г.80 кал.
Червено цвекло – малка глава80 г.35 кал.
Чесън – една скилидка3 г.4 кал.
Чушка – средноголяма50 г.13 кал.

 

Над публикацията работи: Яна Атанасова

Вижте още:

Мерни единици в кухнята или как да измерим хранителните продукти с лъжица и чаша?

Какво (не) трябва да закусват децата? Ето какво смятат британски ескперти

Таблица с алкални и киселинни храни (pH)

Кръвната група на детето според тази на родителите (ТАБЛИЦА)

 

Коментарите са изключени.