Кореноплодните зеленчуци – защо са полезни и как да ги включим в менюто на децата?

 

Кореноплодните са тези зеленчуци, чиито корени, луковици или грудки са добри за консумация. От най-добре познатите у нас са обикновените и сладките картофи, морковите, целината, ряпата, червеното цвекло, пащарнакът. Всички те, а и цялата група на кореноплодните зеленчуци, са богати на витамини, минерали, антиоксиданти и други полезни за организма вещества, което прави присъствието им в менюто на нашите деца задължително.

Има някои погрешни схващания за кореноплодните, които все още битуват и могат да доведат до несправедливото пренебрегване на тези така полезни зеленчуци. Едно от тях е, че кореноплодните са много богати на скорбяла и не съдържат нищо друго. В действителност само някои от тях (сладък картоф, пащърнак, артишок) имат много или в умерено количество скорбяла. Останалите, като морковите и червеното цвекло например, са средно богати на въглехидрати, повечето от които са под формата на захари. Друго погрешно схващане е, че кореноплодните зеленчуци са богати на калории, а истината е, че повечето не са. Всички кореноплодни са бедни на мазнини и съдържат само следи от наситени мастни киселини. Някои от тях са отлични източници на витамини и минерали, например сладките картофи и морковите на витамините А и С, червеното цвекло – на фолиева киселина и антиоксиданти, пащърнакът – на витамините от група В, освен това А, Е, фолат и много минерали, коренът от целина – на витамините С, К, В6. Голяма част от кореноплодните зеленчуци са богати и на фибри.

В идеалния вариант кореноплодните трябва да се купуват през съответния сезон, за да бъдат в максимално количество съдържащите се в тях хранителни вещества. Повечето деца обичат поне един от кореноплодните зеленчуци, като сред любимите им са морковите, картофите, дори червеното цвекло, защото има сладък вкус.

Моркови

Морковите са сред най-богатите източници на растителни съединения от каротиноидната група. Тези антиоксиданти се свързват с подобрената функция на белите дробове и здравето на очите, със състоянието на кожата и на имунната система. Абсорбцията на бета-каротина от тялото се подобрява, ако морковите са сготвени, а също и когато се консумират с малко мазнина, така че е добре да се поднасят с мъничко зехтин или с бучка краве масло. От витамините в морковите се съдържат А, С, Е, К и D, а от минералите – магнезий, калий и калций.

Картофи

Те са въглехидратна храна, съдържаща скорбяла, малко протеини, разнообразни витамини и минерали, фибри, но почти не съдържат мазнини. Кората на картофите е много богата на фибри, а точно под нея се съдържа голямо количество витамин С, особено при пресните картофи. Ето защо е препоръчително, когато е възможно, картофите да се остържат, а не да се белят. Накиснатите във вода обелени картофи губят от количеството на витамин С в тях. Зелените картофи трябва да се избягват, тъй като съдържат токсини.

Сладки картофи

Известни още като батати, сладките картофи са богати на витамин А, С и антоцианини. Към многото полезни свойства попада и контролирането на нивата на кръвната захар. Бататите са с доста по-нисък гликемичен индекс спрямо обикновените картофи и това е само едно от многото им предимства.

Червено цвекло 

Цвеклото е пълно с фибри, фолиева киселина, антиоксиданти и фитонутриенти. То засилва естествените функции за пречистване на тялото. Неговата консумация помага за разширяването на кръвоносните съдове, понижаване на кръвното налягане и подобряване на здравето на сърцето. Когато се поднася сурово, цвеклото е много по-полезно. 

Корен от целина

Той съдържа витамините В6, С и К, както и фосфор, калий и манган. Този кореноплоден зеленчук подобрява храносмилането, грижи се за сърцето и здравето на костите.

Ряпа

Ряпата има отличен хранителен профил и е богат източник на витамин С, фибри, калий и манган. Консумацията на ряпа повишава имунитета и облекчава тежестта на респираторните инфекции и на симптомите, които са известни като обикновена настинка.

Пащърнак

В пащърнака се съдържат витамините A, B1, B2, B6, C, E, фолиева киселина, както и минералите калий, калций, фосфор, магнезий, натрий, желязо и цинк. Този зеленчук е изключително полезен за сърцето заради голямото количество калий в него. Пащърнакът е изключително богат и на фибри.

 

Как да включим кореноплодните зеленчуци в менюто на децата?

  • Нарежете на кубчета кореноплодни зеленчуци, овкусете с олио и подправки и ги изпечете за около 50 минути, като ги обърнете по средата на печенето. Вариант е и да ги полеете със сос, поръсите с галета и запечете.
  • Нарежете кореноплодни зеленчуци на тънки филийки, напръскайте ги със зехтин и подправки, подредете ги в тава и печете докато станат хрупкави и златисти. По средата на печенето ги обърнете. Когато станат готови ще получите за децата си един по-здравословен вариант от чипса.
  • Нарежете на продълговати парчета различни видове кореноплодни зеленчуци, поръсете ги със зехтин и подправки, изпечете до златисто и ги сервирайте с гъст сос със сирене или домати.
  • Обелете, нарежете на кубчета и задушете избрани от вас кореноплодни зеленчуци, докато омекнат. Намачкайте ги с еднакво количество сварени картофи като вариант на обикновеното картофено пюре. Може да намачкате и два вида кореноплодни, различни от картофи, например морков и пащърнак е отлична комбинация. 
  • Добавете като гарнитура към месо опечени сладки картофи с кората или намачкани на картофено пюре.
  • Изпечете червеното цвекло с кората, след това го обелете, нарежете го на филийки и го добавете в някаква зимна салата. Друг вариант е да го сварите леко и да го настържете в салатата. Избягвайте мариноването на червеното цвекло, тъй като така ще се унищожи съдържанието на фолиева киселина. 
  • Пържените картофи във фритюрник са най-нездравословният начин да предложим този кореноплоден зеленчук на нашите деца. Пържените картофи са много богати на калории, мазнини и наситени мастни киселини. По-здравословната алтернатива е да приготвите картофите на фурна.

Над статията работи: Яна Атанасова, Roditel.bg

В статията се използвани материали от книгата „Хранене на бебета и малки деца“ на Джудит Уилс от издателство „Вдъхновения“ 

Comments are closed.