Полезни съвети за хранене на детето през лятото

хранене на детето през лятото

Лятото е любим сезон на повечето от нас и особено на децата. Настъпят ли летните горещини обаче, много родители забелязват някои промени в хранителните навици на своите хлапета. Често се случва например детето да загуби апетит, особено през деня, обикновено значително се увеличава приемът на вода и течности, а много хлапета започват силно да предпочитат студените храни.
Всички тези промени, разбира се, имат своето обяснение и е добре родителите да вземат под внимание начина, по който функционира детският организъм в най-горещия сезон през годината, и да съобразят храненето на своето мъниче с това.

Според педиатрите и специалистите по детско хранене, през лятото е напълно нормално апетитът на децата да варира през деня. Понижаването и дори загубата на апетит в най-горещата част на денонощието е свързана с намалената способност на организма да отделя храносмилателни сокове. Освен това, обикновено между 10% и 15% от поетата чрез храната енергия в нашето тяло се превръща в топлина. Затова не е изненадващо, че не само децата, но и ние, възрастните, намаляваме количествата на храната в летните месеци, за да понижим произведената от организма ни топлина и да избегнем претопляне.

Увеличеният прием на вода и течности през лятото също имат своето логично обяснение. Високите температури в горещите дни причиняват по-интензивно изпотяване, тялото на детето се дехидратира по-лесно и по-бързо в такива условия и затова хлапетата започват да пият повече вода и течности от обикновено, за да запазят водния баланс на организма.

Другата промяна е свързана с поддържането на баланса на течности в тялото на детето и намаляването на опасността от прегряване – това е предпоставка за предпочитанията на мъничето към по-студените храни – салатите, студените супи като таратор, пресните сокове и сочните плодове и зеленчуци. За щастие, лятото е и сезонът, който ни дава най-голямо изобилие от плодове и зеленчуци, които са много полезни и ще обогатят менюто на детето, а и на цялото семейство с витамини и минерали.

Какво друго, освен консумирането на повече пресни храни, можем да направим ние, родителите, за да се съобразим със спецификите на детския апетит през най-топлите месеци и възможностите за полезно и здравословно хранене на хлапето в този период от годината?

Полезни съвети, свързани с храненето на бебето през лятото

Специалистите съветват през летните дни майките на бебетата под 1 година да не изключват кърмата или адаптираното мляко (ако не се кърмят) до есента, дори и ако мъничетата вече са захранени с пюрета, сокове и каши. Този съвет е свързан с факта, че майчиното мляко е най-лесно преработваемата и усвоима храна за чувствителните бебешки стомахчета.

При новородените и кърмачетата от особено важно значение през лятото е храненето на мама – всеки ден в нейното меню е добре да присъстват пресни плодове и зеленчуци, защото това ще се отрази много позитивно на качеството и състава на кърмата, която поема бебето.

Горещите месеци не са подходящ момент за отбиване на кърмачето. Спирането на кърменето е не само значителна промяна в хранителния режим на бебето, но и прекъсване на една важна връзка между него и майката. Ето защо, повечето педиатри определят отбиването като „драстична промяна“, която трябва да се случи постепенно, внимателно и съобразено с емоционалното състояние на детето. Тъй като през летните месеци е много възможно тази промяна за бебето да се съчетае с летен вирус, друго разстройване на храносмилателната система или нервност у мъничето заради горещините, съветът е отбиването да се отложи за по-благоприятен момент след лятото.

Ако захранването на бебето трябва да започне през лятото, добре е да се внимава със съхраняването на храната, тъй като в по-топло време тя по-бързо се разваля. Родителите задължително трябва да следят сроковете на годност на готовите пюрета след отварянето им и да спазват стриктно указанията за съхранението им след това. А когато майките сами приготвят зеленчуковите и плодовите пюрета, най-препоръчително е да пасират продуктите непосредствено преди да хранят бебето, за да са максимално пресни.

За вече захранените бебета в горещите дни с високи температури е препоръчително гъстата храна като пюрета, каши, попара да се дава в по-късните часове на деня, когато времето се разхлажда. През деня, когато е най-топло, експертите съветват да се дава кърма или адаптирано мляко.

Полезни съвети, свързани с храненето на малкото дете през лятото

През най-горещите месеци в годината родителите винаги трябва да носят със себе си достатъчно вода за пиене или не много сладък сок. Това е много важно, особено когато излизат на разходка с детето, защото при високите температури се повишава рискът от обезводняване. (Повече за приема на вода от децата можете да видите ТУК.)

Установено е, че през летния период изразходването на енергия при децата над 1 годинка се повишава с 10%, защото тогава те прекарват повече време на открито в ходене, тичане и друг вид двигателна дейност. Поради това се увеличава и потребността от допълнителни хранителни вещества и калории. За да се повиши съдържанието на белтъчини в ежедневното меню на детето например специалистите съветват да се увеличи количеството на млечните продукти. Добър вариант е киселото мляко, защото то най-лесно се усвоява от организма (за деца над 12 месеца) и има благоприятно въздействие върху храносмилателните процеси.

Отличен източник на въглехидрати през летния сезон са пресните плодове и зеленчуци. Най-препоръчително и полезно е в този период децата да консумират пресни плодове и зеленчуци, които се отглеждат в нашите географски ширини. Те съдържат най-голямо количество витамини и минерали, защото не са били продължително транспортирани и е по-малко вероятно да са били неправилно съхранявани.

Лятото дава възможност в храната на детето да се добавят и прясно откъснати зелени подправки, богати на минерали и витамини. Така че, ако хлапето няма нищо против вкуса, който те придават на салатата или на друго подходящо ястие, много полезно е да се добавят към храната му.

В летния сезон децата са склонни да консумират прекалено студени храни и напитки, но това не е препоръчително. Ниската температура на хранителните продукти причинява свиване на съдовете на лигавицата на устната кухина и гърлото, намалява местния имунитет и увеличава риска от инфекциозни болести на горните дихателни пътища.

Сладоледът е едно от големите изкушения за мъниците в летните жеги, но с него трябва да се внимава. Ако детето безконтролно яде големи количества прекалено студен сладолед, най-вероятно то ще започне да се оплаква от болки в гърлото. Затова на едно хлапе над 3 години може да се предлага умерено количество сладолед с близка до стайната температура, за да се избегнат проблеми с възпаление на гърлото.

Ако детето губи апетит около обяд, когато е най-топло, все по-често специалистите по хранене препоръчват промяна в режима на мъничето като обядът и следобедната закуска сменят местата си. Този режим се смята за по-физиологичен, тъй като на обяд заради високите температури е по-подходящо на хлапето да се предложи по-лека храна – таратор, айрян, плодова или зеленчукова салата. С тази храна детският организъм ще се справи по-лесно дори при понижен апетит. А след обедния сън вече отпочиналия и изгладнял малчуган може да изяде обедното си меню.

Когато вечерята е била рано, а детето си ляга по-късно от обикновено заради по-дългата светла част от денонощието през лятото, добре е да хапне нещо леко преди лягане, но не непосредствено преди сън.

Автор: Яна Атанасова, Roditel.bg

Вижте още:

Бременност през лятото – 7 преимущества за бъдещата майка

Важни препоръки за хранене на деца от 2 до 6 години

10 правила при хранене, които френските деца спазват

Как да се предпазим от жегите?

 

 

 

Comments are closed.