Все повече млади майки се отричат от педиатрите

майка, майки, педиатър, списание родител, roditel.bg

Better Writer Ad

Все повече млади майки избягват да спазват наложените стереотипи при храненето на бебетата си. Те прибягват често и до съветите на специалисти по здравословно хранене, вместо да се вслушват в мнението на педиатрите.

Причината – част от общоприетите правила за храненето на новороденото са неоснователни, а нови изследвания доказват, че в някои случаи са дори вредни.

Мила Чобанова е майка на две момичета. Голямата й дъщеричка е на 4 години, а малката – едва на година и 7 месеца. Разказва, че и за двете си деца спазва по-различен режим на хранене. В първите шест месеца освен кърма те не са приемали нищо друго, дори и вода.

Специалистите по здравословен начин на живот и хранене, които в последно време са известни като холистични нутриционисти, съветват през първите шест месеца при невъзможност за кърмене бебето да бъде хранено само с адаптирано мляко и вода. Изключително опасно може да се окаже ранното въвеждане на картофите, плодовите сокчета и киселото мляко в менюто на бебето.

Особена опасност за бебето представляват и зърнените храни, които съдържат глутен. Съветите на специалистите са около седмия месец бебето да се захранва със зърнени храни, които не съдържат глутен, каквито са например киноа, елда и просо, а глутеновите зърнени храни да се включат след навършването на годинка.

Източник: News7