Правата на четвъртото дете ще бъдат обсъдени при социалния министър

списание родител

Четвъртото дете има същите потребности както третото, заявяват от асоциация “Родители”. “Четвъртото дете – социално нежелано ли е то от държавата?”, питат те, цитирани от БНР преди предстоящата си среща в социалното министерство.

Икономическата и демографската логика зад социалните идеи на социалния министър Ивайло Калфин предизвикаха много страсти. Хората, които получават детските надбавки недоволстват, че те са много ниски, а тези, които са лишени смятат себе си за онеправдани и пренебегнати. Мнозина са убедени, че всяко дете трябва да получава детски надбавки, независимо от дохода на семейството.

Според Асоциация “Родители”, подходът с рестрикциите след раждането на трето дете са дискриминационни. Ралица Василева от неправителствената организация смята, че политиките трябва да бъдат в подкрепа на работещите и отговорните родители. Отделно да има форми за социално подпомагане за родители, които не могат да се справят с доходите си. “Като механизъм смятаме, че работещо е реалното семейно подоходно облагане. Данъчни облекчения, обвързани със заплатата на родителите”, каза Василева.

Икономистите от Института за пазарна икономика са на мнение, че министър Калфин е проявил смелост, отчита се и решимостта промените в сфера на социалното подпомагане да намалят злоупотребите. Не всички идеи се оценяват еднозначно, но икономистите приемат положително желанието за реформа. Според Явор Алексиев от ИПИ това е стъпка в правилна посока. “Остава да видим кои текстове и в каква форма ще успеят да минат през пленарната зала. Политическа цена винаги има за тяхното приемане. Ако без популизъм може да се обясни целта на тази реформа, мисля, че нашето общество е зряло на осъзнаят това. Социалният министър с този ход слага практичността пред политиканството”, смята Алексиев.

Икономистът не приема като дискриминационно ограничаването на надбавките след третото дете. С този модел се цели да се пресече възможността за злоупотреби със системата. Демографското развитие е резултат от цялостното състояние на икономиката и стандарта на живот.

Социологът Алексей Пампоров от Института по социология при БАН и от Института “Отворено общество” обясни, че с инструментите на социалната политика могат да се повлияват демографските тенденции, но тези 35 лева не са инструмента.

Той определи предлаганата социална политика като ксенофобска. “Тя скрито е насочена срещу ромите. Истината в цял свят е такава, че бедните и ниско образованите раждат повече. И е много страшно, че държавата, вместо да си признае ,че е загубила контрола върху средствата, казва: “Има злоупотреби, ще режем парите”, коментира Пампоров.

“Тези 35 лева нищо не променят, детските надбавки нищо не променят. От много по-голямо значение би имало преосмислянето на майчинските обезщетения. Ако искат да насърчават образована раждаемост, това, което направиха за първата година – 90 процента, трябва да продължава във втората година, да продължава в третата година. Детските надбавки са популистко решение”, каза социологът.

Източник: news.bg

Leave a Reply