„Болница за плюшени мечета“ помага на деца да преодолеят страха от белите престилки

болница за плюшени мечета, списание родител, roditel.bg

За пета година Асоциацията на студентите-медици в България и организации на пациенти с редки болести организират инициативата за деца „Болница за плюшени мечета“. Под формата на игра децата ще научат повече за хигиената, здравословното хранене и за това какво се случва в една болница. Ще могат да общуват с младите лекари по приятелски и спокоен начин, който ще им помогне да преодолеят страховете си от манипулации и бели престилки. „Пациенти“ ще бъдат плюшените играчки на децата, а „мечешки доктори“ ще са студентите по медицина от варненския Медицински университет.


„Болница за плюшени мечета“ е международен проект, харесван от децата в цял свят. Докато разказват за „болестите“ на своите плюшени играчки, децата получават нови знания и умения и най-вече сигурност, че могат да се справят в болнична ситуация. В чакалнята ги очакват интересни и занимателни игри, а рецептите в болничната аптека са за бонбони. „Прегледите“ ще се извършват от 10 до 12 ч. на последния етаж в Гранд Мол Варна.

Организаторите напомнят да не забравяте да донесете своите „болни“ играчки. До болницата ще бъде разположен щанд, от който може да закупите мартенички, изработени от майки на деца с редки заболявания,  както и плюшени играчки. Събраните средства ще бъдат добавени към фонда за осигуряване на  физиотерапевт за децата с редки болести в УМБАЛ „Света Марина“. „Болница за плюшени мечета“ е първото от поредицата събития, организирани от пациентските организации на хора с редки болести за отбелязване на Деня на редките болести – 28 февруари.

На 25, 26 и 27 февруари в информационния център на Община Варна студентите по медицина организират благотворителен базар с мартенички.

Източник: dariknews.bg