Разраства се скандалът с 12-те натровени деца

списание родител, деца, натровени, roditel.bg

Разраства се скандалът с 12-те натровени деца от социалния дом в Асеновград. Стафилококова инфекция е най-вероятната причина за отравянето. Здравните власти предполагат, че заразяването е станало чрез недобре измити съдове, с които е пренасяна храната.


Три дни след избухването на скандалния случай, Агенцията по храните има две версии за масовото натравяне. Едната е от риба и прясно мляко, а другата от стафилококова инфекция.
Персоналът в кухнята на кетъринговата фирма и служителите в социални център са изследвани дали сред тях има носители на стафилококови бактерии. Заради ръждясалите съдове, в която се приготвя храната и лошите хигиенни условия, собственикът на кетъринговата фирма ще бъде глобен с 5000 лева.

Собственикът на кетъринговата фирма отказа коментар. Кухнята му, която в момента е заключена, приготвя храната не само за Центъра за настаняване от семеен тип, но и за още два дома за сираци. Ако кухнята бъде запечатана, това означава, че над 600 души в неравностойно положение и хора диабетици са обречени на глад.

Трети ден 12-те натровени деца се лекуват в Инфекциозната болница в Пловдив. Очаква се утре да бъдат изписани. Тогава се очаква да станат ясни и резултатите от изследването за това каква е причината за натравянето.

Източник: Нова ТВ