В Англия забраняват пушенето в кола с дете

За шофьорите, пушещи в присъствие на дете глобата ще е 50 паунда

пушене дете кола новини списание родител
Глоба от 50 паунда (132 лв.) заплашва английските водачи, които си позволяват да пушат в автомобил в присъствието на лице на възраст под 18 години. Забраната, приета със закон от Камарата на общините с гласовете на 342 депутати срещу 74 противници, влиза в сила от 1 октомври, съобщава Fakti.bg. Подобно ограничение вече действа в Уелс. Шотландия също разглежда възможността да забрани пушенето в колата, когато в нея се вози непълнолетен.По данни на „Британския белодробен фонд“ повече от 430 000 деца на Острова са подлагани на въздействието на тютюнев дим ежеседмично. Пасивното пушене съвсем не е толкова безопасно, както се смята, отбелязват експертите. Според тях то увеличава риска от развитието на астма, менингит и Синдром на внезапната детска смърт.

Повечето англичани одобряват забраната, но не липсват и такива, според които ограничаването на правата на пушачите е излишно и не носи полза никому. Ръководителят на Асоциацията на пушачите Forest Саймън Кларк смята инициативата за излишно законодателно престараване, тъй като повечето от тях така или иначе не си позволяват да палят цигара в кола с дете и намират това за недопустимо, а забраната ще предизвика само раздразнение и недоволство. Освен това не е ясно как полицията ще следи за спазването на закона.


Според учени димът от цигарата остава във въздуха до два часа и половина след загасянето й дори в стая с отворен прозорец. При пасивно пушене човек вдишва до 4 000 химически вещества, много от които могат да предизвикат рак. Открита е и връзка между въздействието на тютюневия дим и белодробните заболявания. Пушенето в автомобили, в които се возят деца, е забранено в редица щати, включително Калифорния, някои части на Канада и Австралия.