Откриват мобилни кабинети за имунизации срещу морбили в София

Списание Родител. Родитл.бг, Профилактични прегледи

Мобилен кабинет за ваксинация срещу морбили открива Столичната здравна инспекция от днес в квартал „Христо Ботев“. Целта е да се ограничи разпространението на заразата. В квартал „Христо Ботев“ вече са регистрирани два случая на заразяване с болестта на пациенти без имунизация. От 21-ви предстои разкриването и на още 4 кабинета за безплатни имунизации срещу морбили в София.

В мобилния кабинет ще бъдат ваксинирани всички деца на възраст от 13 месеца до 18 години, които все още не са минали задължителната имунизация. Данни за тях се събират от общопрактикуващите лекари.

Откриването на мобилния кабинет в квартал „Христо Ботев“ идва след указанията на Министерството на здравеопазването, според който всички общопрактикуващи лекари в страната трябва да издирят неваксинираните деца и младежи до 18 години и да бъдат ваксинирани срещу морбили.

В четирите общински многопрофилни болници в столицата – Първа МБАЛ, Втора МБАЛ, Четвърта и Пета МБАЛ, също ще заработят кабинети за безплатна ваксинация. Те отварят от 21 февруари.

Инкубационния период на болестта е средно 9 до 21 дни, а симптомите силно наподобяват тези на остра вирусна инфекция. Заразяването става по въздушно-капков път. Усложненията вследствие на заболяване от морбили както при възрастни пациенти, така и при деца могат да са много тежки, а смъртността е 1 на 1000 случая.

Към момента регистрираните случаи на Морбили у нас са 27 ,като само за последната седмица заболелите са 6.

Източник: dariknews.bg