Полезни игри, с които децата да се забавляват у дома

домашни игри за деца забавление у дома
Тези лесни и забавни игри ще донесат не само радостни емоции на вашия малчуган, но и са подходящи за поддържането на тонуса на детето в  домашна обстановка.

1. Игра с топче за координация и рефлекс

Тази игра спомага за развитие на координацията на движенията на ръцете и пръстите, захват, развитие на бърза реакция, ловкост, способност за ориентация в пространството, подобряване на зрителния анализатор, зрително – моторната координация, редуване.

За целта просто трябва да разчистим кухненската маса от излишни предмети. Детето търкаля средна по размер топче към възрастен, който стои от другата страна на масата. Целта е топчето да не пада на пода. Заниманието може да се усложни като сложим различни по размер кутии, в които детето да хвърля топчето от разстояние.


2. Игра ‘’Таралеж” – за укрепване на мускулния „корсет’’ на гръбначния стълб

Легнало по гръб, детето изпъва ръцете над главата си, протяга се. След това повдига горната половина на тялото към коленете си и ги обхваща с ръце. Това се повтаря 5 – 6 пъти. Може да се правят чести почивки.

3. Игра ‘’Врабченце’’

Играта е подходяща за развитие на умения за скачане, укрепване на мускулния „корсет“ на гръбначния стълб. Детето скача, маха с ‘’крилца’’като птиче

4. Игра ‘’Зайче’’

– за развитие на координация на движенията, изпълняване на инструкции, повишаване на психо – емоционалния тонус, развитие на чувството за ритъм.

Родителят застава пред детето и го моли да повтори движенията на зайчето, в съответствие с думите на песничка  /ще се наложи да си измислите текст и мелодия на песничка/. Родителят показва движенията.

Примерно: ‘’Зайко, Зайко – поклони се /примерно с ръце на кръста/.

 Зайко, Зайко – наведи се. Зайко, Зайко – ти с краче тропни.

Зайко, Зайко – усмихни се…’’

Необходимо е да се следи за правилно изпълнение на движенията, но да се наблюдава и детето да не се преумори или превъзбуди.

5. Игра ‘’Да помогнем на зайчето да се прибере у дома”

Това занимание е подходящо за развитие на координацията на движенията, способност за ориентиране в пространството, ходене, пазене на равновесие.

Родителят рисува с тебешир една дълга черта на пода /опъва въже на пода, залепва лента от тиксо, навива чаршаф и др./  и слага на единия й край плюшена играчка. Предлага на детето да отидат при зайчето, ходейки по импровизирания мост. Първоначално възрастният може да държи детето за ръка, за да преминат през ‘’моста’’ и да помогнат на зайчето да се прибере у дома.

6. Игра ‘’Строене на пирамида с цветни рингове”

Подходящо занимание за обогатяване на сетивния опит, зрително – моторната координация. Родителят показва пирамидата с рингове на детето и го насърчава да докосне ринговете, да ги сравни по диаметър. Изважда един от ринговете и го слага отдясно на пирамидата. Предлага на детето да извади още един ринг и да го постави до вече извадения. Тук е важен не само размерът, но и пространственото разположение на ринговете, тъй като долната част е по-широка от горната. Нанизването започва от най-големите части. Възрастният може да хване ръката на детето и да я плъзне по повърхността на пирамидата с думите ‘’Виж колко е гладко.’’ В процеса на игра може да бъдат назовавани и цветовете на ринговете.

7. Игра ‘’Звънни на камбанката’’

Родителят държи в ръка нависоко звънче, камбанка. Предлага на детето да скочи, за да стигне с ръка камбанката и да  звънне.

И още…

Полезни и доста забавни са упражненията за дихателната системанадуване на балони, издухване на сапунени мехурчета, „бълбукане“ в чаша вода през сламка, свирене със свирка, свирене на хармоника, духане на снежинки, или пеперуди, изрязани от салфетка, надаване бойния вик на индианците.

Статията е предоставена от Фондация „За Нашите Деца“

Вижте още:

14 идеи за домашни игри в условия на карантина

25 идеи за игри с подръчни материали, с които децата да се забавляват у дома