С още 60% са се увеличили майките-студентки, бюджетът може да не достигне

Родител.бг, Roditel.bg, Списание Родител

Само за първите три месеца на 2015 годината бюджетът за помощи за майки студентки е стопен наполовина, предупредиха от Агенцията за социално подпомагане. В този период 2114 майки са получили еднократната помощ, която е в размер на 2 880 лева, за което агенцията е платила малко над 6.1 млн. лева при общ годишен бюджет по това перо 12 млн. лева, предаде Mediapool.


Заради високия размер на помощта, чиято основна цел е да подпомогне млади момичета, които учат и не работят, в последните години масово се злоупотребява и бременни жени записват фиктивно да учат висше образование, за да получат помощта, след което прекъсват.

По тази причина социалният министър Ивайло Калфин предложи с промени в Закона за семейните помощи за деца половината от сумата да се изплаща след представяне на удостоверение за записан следващ семестър. Промените обаче все още не са приети окончателно от парламента, а през това време разходът за апетитната помощ продължава да расте скокообразно.

За сравнение през първото тримесечие на 2014 година са изплатени малко над 3.9 млн. лева на 1359 майки студентки, като през тази година се отчита увеличение от близо 60%.

Преразходът е в известна степен очакван, тъй като тазгодишният бюджет предвижда плащания за едва 4 500 случая, при положение че миналата година тази помощ е получавана от 7207 майки-студентки и са похарчени близо 21 млн. лева. През 2013 г. този вид помощ са получили 4532 майки студентки, като са изплатени близо 13 млн. лева.

От агенцията отчитат още, че през миналата година намалява броят на семействата, получили помощи за деца, но изплатената сума се увеличава заради по-високия размер на средствата за второ дете, която беше увеличена от 35 лева на 50 лева. Детски добавки са получавали 523 753 семейства за 777 726 деца. Изплатената сума е в размер на близо 396.5 млн. лева.