Родителите, живеещи без брак, може да останат без детски надбавки

Родителите, които живеят без брак, ще получават детски добавки по-трудно. Това ще е ефектът от промените в Закона за семейни помощи за деца, които парламентът одобри на второ четене, пише Труд.

Better Writer Ad

Сега един от двамата партньори може да заяви пред социалните служби, че е самотен родител и така лесно да докаже, че доходът му е под допустимите 350 лв. на човек за получаване на помощи. От 1 януари 2016 г. това няма да е възможно, ако мъжът и жената живеят на един адрес. Това ще ощети родителите, които са разделени, но формално делят едно жилище.

Непълнолетните майки ще получават детски добавки от държавата в натура, предвиждат още промените. Така от 1 януари 2016 г. майките, които нямат 18 години, вместо пари ще получават памперси, храни и други стоки и услуги. Съдържанието на пакета ще се преценява от социалните служители. Същата ще е практиката и за родителите, които не се грижат за децата си и харчат парите за себе си.

Затяга се и достъпът до помощи на майките студентки. Според сегашните разпоредби жена, която следва редовно, получава еднократно от държавата 2880 лв. за отглеждане на дете до 1 година. Според социалното министерство текстът създава възможности за злоупотреби, защото жените се записват в университет само за да получат парите, след което не продължават образованието си. От 2016 г. помощта ще се отпуска на две равни части, като втората ще се дава само ако майката запише следващ семестър.