Реимунизацията на шестгодишните деца ще бъде подновена след Нова година

ваксини

Реимунизацията на шестгодишните деца ще бъде подновена до края на годината, уверяват от Министерството на здравеопазването. Д-р Радосвета Филипова, директор на дирекция „Промоция на здравето и профилактика на болестите“, обясни пред БНР, че наскоро договорената четирикомпонентна ваксина е същата, каквато е била използвана и предишните две години. „Четирикомпонентната ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит е френска. За нея се яви един кандидат, но той отговаряше на изискванията, каза  Филипова.

Относно шествалентната ваксина тя увери, че с договореното количество ще бъдат обхванати всички пропуснати през 2014-а година деца. По официални данни от общопрактикуващите лекари става дума за 26 хиляди деца. Договорът е за малко над 36 хиляди дози и имунизацията ще започне от тези 26 хиляди деца, посочи д-р Филипова. Количеството е по-голямо и то ще бъде разпределено и за онези, които трябва да бъдат обхванати през 2015-а. За реимунизацията няма краен срок, припомни д-р Филипова.

Имаше остатъчни количества в отделни райони на страната от 4-валентната ваксина, припомни тя. Министерството е готово да обяви още един търг за следващи количества от четирикомпонентната ваксина.

Ваксината има остатъчен срок на годност 30 процента и той по нищо не се различава от всички онези, които се закупуват от МЗ, каза още д-р Филипова

Източник: Mediapool.bg