Смесено хранене на бебето

смесено хранене кърма и адаптирано мляко

Кърмата е най-добрата храна за едно новородено бебе. Тя съдържа всички необходими и най-полезни хранителни вещества за бебето, които и най-скъпото и съвършено адаптирано мляко не може да осигури на мъничето през първите седмици и месеци от живота му. Понякога обаче по независещи от майката причини кърмата не достига, а малкото човече не трябва да остава недохранено. Всичко останало отива на заден план. Тогава на помощ идва смесеното хранене или както още е известно – включително кърмене.
Better Writer Ad

Какво представлява смесеното хранене на кърмачето и кога се налага на майките да го прилагат? Какви са най-честите причини да се премине към този начин на хранене на бебето и какво са ползите от него? Има ли важни правила, които трябва да се спазват при този вид хранене? Ето някои отговори.

Какво е смесено хранене, известно още като „включително кърмене“?

Смесено хранене или включително кърмене на бебето е такъв вид хранене, при което освен майчина кърма, новороденото приема и адаптирано мляко. Това най-често се налага, когато след прилагането на всички методи са стимулиране на лактацията при майката, не е постигнат желаният резултат и количеството на кърмата е недостатъчно, за да набави нужните калории на бебето. Тогава има риск да бъде нарушен нормалният растеж и наддаване на килограми на кърмачето, затова се налага включването и на адаптирано мляко, с което да бъде дохранвано мъничето.

Смесеното хранене може да се прилага по два начина: Първият, който се смята и за по-физиологичен, е бебето да се кърми като се поставя на гърда и след това да му се дава нужното количество адаптирано мляко. Вторият вариант е едно или две кърмения в денонощието да бъдат заместени изцяло с адаптирано мляко.

Смесеното хранене може да продължи, докато не дойде време за захранване на бебето – около 6-ти месец. Тогава  адаптираното мляко, добавяно към майчината кърма, ще бъде заместено от поетапно въвежданата твърда храна, като бебето ще продължава да се кърми. Мъниците, които до възраст от 5-6 месеца са били на смесено хранене, могат да бъдат захранени по същия начин, както и естествено кърмените бебета – броят на храненията, срокът на захранване, интервалите между тях и редът на въвеждане на захранващите храни и в двата случая са едни и същи.

Кога се налага смесено хранене (включително кърмене)?

Смесеното хранене е наложително в случаите, в които кърмата на майката е недостатъчна и при бебето има обективни показатели за недохранване. Според специалистите, такива се наблюдават например когато кърмачето наддава на тегло по-малко от съответната установена норма за неговата възраст или когато се установява системен хранителен дефицит – намалени тургор и еластичност на кожата, намалена подкожна мастна тъкан и т.н. Друг показател може да бъде фактът, че на 3-седмична възраст новороденото не е компенсирало физиологичното спадане на тегло или ако на 2 месеца теглото на бебето е с 10 % по-ниско от теглото му при раждане.

Тези явления обикновено са последица от състояние, наречено хипогалактия, при което се наблюдава недостиг на кърма поради понижената й секреция от гърдите на майката. Консултантите по кърмене съветват преди да се премине към смесено хранене на бебето непременно да се установи дали действително става въпрос за хипогалактия при майката. Това е важно, тъй като процесът на естественото кърмене в много случаи не започва гладко, кърмачките срещат различни затруднения и някои жени започват да дохранват новороденото с адаптирано мляко твърде рано. Затова преди да се премине към включително кърмене, добре е майката да направи всичко необходимо за увеличаване на лактацията – кърмене от двете гърди, по-често слагане на бебето на гърда, включително и през нощта, изцеждане след всяко кърмене, подходящ начин на хранене и максимално спокойствие.

Разбира се, има и медицински причини и състояния, които могат да бъдат причина за недостатъчното количество на майчината кърма и тогава трябва да се премине към смесено хранене на новороденото бебе. Такова е например хипоплазията на гърдите – физиологично състояние при някои жени, при което млечната жлеза е недоразвита и няма достатъчно клетки за производство на кърма. Важно е да се знае, че хипоплазията се диагностицира само при преглед от специалист, а не въз основа на количеството изцедена кърма или невъзможността за изцеждане. Друга възможна причина за забавяне на лактацията и недостатъчно количество майчино мляко е дългото отделяне на бебето от майката – за повече от 24 часа. Това обикновено се случва при раждане с цезарово сечение, прилагане на вакуум или форцепс, при преждевременно раждане или трудна адаптация на новороденото, когато то трябва да остане в кувьоз. В самото начало, непосредствено след раждането на бебето, кърменето може да се забави и вследствие на тежка кръвозагуба на майката, усложнения след секцио или наличие на остатъци от плацентата в организма на родилката.

Как се осъществява смесеното хранене на бебето?

Бебето трябва да се храни достатъчно и пълноценно, за да бъде физически здраво и да се развива и наддава нормално. Когато се налага смесено хранене, то трябва да се осъществява според препоръчителните количества мляко, което бебето трябва да приема в определения възрастов период. Относно това какво да е това количество – майката може да се консултира с педиатъра на бебето, който ще прецени индивидуално за конкретното кърмаче.

Когато се знае колко мляко трябва да поема новороденото, следващата стъпка е да се установи с какво количество адаптирано мляко има нужда да се дохранва. За да се изясни колко кърма изсуква бебето може да се подходи по два начина – или майката да изцежда кърмата и след това да я дава на бебето, като след това допълва с адаптирано мляко, или детето да се претегли преди и след кърмене и разликата в масата ще покаже количеството на приетата кърма. Тук трябва обаче да се отбележи, че лактацията е различна в различните часове на денонощието и е необходимо тези измервания да се правят в течение на няколко дни по няколко пъти. След като се установи колко майчино мляко изсуква кърмачето, се изчислява и колко адаптирано мляко е нужно за всяко кърмене. В някои случаи сутрин може и да не се прибягва до дохранване на бебето, защото тогава произведената от майката кърма обикновено е в най-голямо количество.

При смесеното хранене най-препоръчително е бебето първо да бъде поставено на гърдата, за да я изпразни напълно и да поддържа лактацията (макар и недостатъчна), след което с лъжичка или със специално шише за кърмене да му се дава адаптирано мляко.

При включителното кърмене майчиното мляко не трябва да се смесва с адаптираното. Двете се дават отделно, самостоятелно.

С какво мляко е добре да се дохранва бебето при смесеното хранене?

Идеалният вариант за дохранване на мъничето би бил с изцедена кърма. Но в случаите на неналичие на достатъчно майчино мляко, алтернативата са специално произведените млека за кърмачета – адаптираните млека.

Кравето мляко – прясно или кисело – не е подходящо за бебетата, тъй като то има много различен баланс на хранителните вещества. Обикновеното краве мляко съдържа повече белтък, натрий и калий от кърмата, а желязото, витамин Е и незаменимите мастни киселини, необходими за развитието на мозъка на кърмачето, в него са недостатъчни. Белтъкът и мазнините в кравето мляко са много трудно усвоими от незрялата храносмилателна система на бебето. Има и още едно голямо предимство на кърмата и това е стерилността. Кравето мляко, дори и съхранявано по най-добрия начин, винаги съдържа микроорганизми.

Козето и овчето мляко също са неподходящи за дохранване на кърмачето при смесено хранене, въпреки че битуват и такива митове, особено за козето мляко.

В заключение – смесеното хранене трябва да се прилага, когато е необходимо. Няма нищо по-добро за бебето от кърменето, но когато има недостиг на майчино мляко, включителното кърмене е това, което дава възможност да се избегне недохранване на бебето и то да продължи да поема кърма, която е от изключително важно значение за неговото здраве и нормално развитие.


Добре е да знаете:
Тази публикация не е медицинска литература и не може да замести консултация със специалист. При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, винаги се обръщайте към квалифицирано медицинско лице.

 

Вижте още:

Забранени храни по време на кърмене

Традиции при кърменето в 13 страни по целия свят

Приема ли бебето достатъчно кърма?

Ако бебето не наддава на тегло