Суши за деца – 3 интересни рецепти

Рецептите са подходящи за деца над 5 години

Суши с авокадо за деца

Продукти:

300 гр. ориз за суши
2 супени лъжици оцет
1 чаена лъжица захар
1 авокадо
Лимонов сок от 1/2 лимон
4 листа кори за суши нори (Nori)
4 филета пушена сьомга (по желание и ако детето е на подходяща възраст да консумира пушена риба)
Шепа задушен грах
1 сварен морков нарязан на кубчета
див чесън за украса
соев сос без глутамат (по желание)

Приготвяне:

Сложете ориза на котлона в 600 мл. вода. След като заври, варете 10 минути на тих огън, докато водата се абсорбира. Добавете оцета и захарта, разбъркайте и оставете да се охлади.
Обелете авокадото и го нарежете на кубчета. Изсипете върху него лимоновия сок, за да не потъмнява.
Разпределете ориза върху корите нори. Оставете по 1 см от горната и долната страна на всеки лист. По желание сложете по 1 от четирите листа сьомга. В средата на корите сложете авокадото и другите зеленчуци. Комбинирайте според вкусовете.
Увийте плътно от единия край, така че да се получи стегнато руло. Намажете единия край с малко вода, за да подпомогнете залепването на рулото. Увийте във фолио и сложете в хладилника, докато решите да сервирате.
При сервиране разрежете всяко руло на 8 парчета с остър нож. По желание сервирайте със соевия сос.

 

Детско суши със сьомга

Продукти:

300 г филе от сьомга (или друга риба по избор)
1 чаена чаша ориз за суши (може и обикновен бисерен ориз)
3 супени лъжици оризов оцет (може и обикновен)
1 супена лъжица захар
1/2 супена лъжица сол
светъл соев сос при сервиране (по желание)

Ще ви бъдат необходими силиконови формички – за лед или друг вид.

Приготвяне:

Сварете рибното филе в подсолена вода, като го пуснете щом водата започне да кипи. Гответе 10 минути. Пасирайте сварената сьомга на гъсто пюре с 2-3 супени лъжици от получения при варенето бульон.
Намажете с масло силиконовите формички и ги напълнете до половината плътно с рибното пюре. Натиснете добре и, ако от рибната смес се отдели вода, съберете внимателно с малка лъжичка. Приберете в хладилник.
Измийте добре ориза и прехвърлете в тенджера с капак. Залейте с 1 и половина чаени чаши вода и оставете да кипне. След това намалете котлона на умерен огън и затворете капака. Оставете да се готви така 15 минути. След това свалете съда от котлона и оставете под капака за още 15 минути.
В метална чаша смесете захарта със солта и оцета и загрейте. Бъркайте, докато всичко се разтвори. С тази смес залейте задушения ориз и разбъркайте добре.
Извадете формичките от хладилника и ги допълнете с оризовата смес, като отново натиснете плътно. Приберете обратно в хладилника поне за час.
Поднесете охладеното суши върху плато, може да добавите и соев сос, примесен с вода, така че да се получи консистенция, подходяща за деца.

 

Плодово суши за деца

Продукти:

3 тортила питки (или арабски питки или друг вид плоски хлебчета, подходящи за деца)
1 банан, нарязан на парченца
1 праскова, нарязана на парченца
1 ябълка, нарязана на парченца
3 супени лъжици пудра захар (или кафява захар)
6 супени лъжици крема сирене
½ пакетче ванилия (по желание)

Приготвяне:

Разбъркайте крема сиренето, захарта и ванилията в купа.
Размажете сместа върху тортила питките.
В средата на питките подредете нарязаните плодове и навийте плътно, за да се получи по възможност стегнато руло.
Нарежете на равни парченца и сервирайте.

 

Източници:

Lunchbox.eu
Kulinarno.bg
Momjunction.com