Вирусолог: „Миенето на ръцете е най-важната мярка срещу летните вируси“

kid washing hands with mom

За да се предпазим от летните вируси, е необходима драконовска лична и обществена хигиена. Това съветва доц. Любомира Николаева, която е главен завеждащ отдел „Вирусология“ към Националния център по заразни и паразитни болести.

„Ние, хората, замърсяваме морето, природата не е виновна“, коментира доц. Николаева в студиото на „Тази сутрин“ по bTV.


Тя обясни, че под „драконовска хигиена“ има предвид редовно и продължително да мием ръцете си с вода и сапун, както и безкомпромисно да следим за чистотата на хотелите и ресторантите, които посещаваме.

По думите на лекарката през лятото бактериалните инфекции са доста по-често срещани, защото високите температури помагат за тяхното размножаване, а забърсването на ръцете с мокри кърпички не е достатъчно, за да се предпазим от тях, предупреди тя.

По повод летните вируси доц. Николаева обясни, че в повечето случаи те остават без симптоми. Ако има такива, то те са най-често повръщане и диария. В редки случаи, когато не се лекуват, те може да доведат и до по тежки заболявания като менингит, енцефалит и диабет.

Именно затова е препоръчително да посетим лекар, ако се почувстваме неразположени.

„При малките деца това е задължително, защото там клиничната картина може да се влоши за часове“, предупреждава още доц. Николаева.