Всяка четвърта ин витро процедура у нас е успешна, показва проучване

25% от всички процедури за една година, които са финансирани от Центъра за асистирана репродукция (ЦАР), са завършили с раждания. Това показват анализите на „Индекс на болниците“. Данните са за 2016 г., за да може да се обхванат резултатите на всички бременности и са предоставени от ЦАР.

Общо 2710 са били процедурите, които е финансирал общественият фонд преди две години. Повечето от тях – 2328, са извършени по метода ICSI, а останалите 219 чрез IVF (ин витро). Общо 679 от всички процедури или 25% са завършили с раждания, а броят на появилите се бебета е 820, тъй като някои от бременностите са били многоплодни.


Центровете, които са работили с ЦАР през 2016 г. са били 32. 

Броят на процедурите, които са извършени в тях обаче варира значително, както и процентът на успеваемост. Най-малко опити за зачеване са били направени в 4 клиники – „Пулс“ (0), „Нова Радост“ (0), „Св. Лазар“ (2) и МЦ-ЦАР (2). Най-много пък са осъществени в „Надежда Репродуктив“ (669), „Д-р Щерев“ (445) и „Селена“ (203). Процентът на успеваемост за отделните клиники варира от 0 до 50%,като достига над средното ниво от 25%, само в 9 или по-малко от една трета от всички 32 болници. Конкретните цифри за всяка клиника може да видите в таблицата тук.

Източник: clinica.bg