Затварят училищата в София, обучението – доколкото може онлайн


Затваряме училищата на територията на Столична община за срок от една седмица, считано от понеделник, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова във връзка с предприетите мерки срещу разпространението на COVID-19 в столицата.

Тя уточни, че е провела разговори с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, с когото са обсъдили вариантите за онлайн обучение.

„От понеделник ще може децата и учителите да работят от вкъщи онлайн. Помолих директора на столичното регионално управление да направи справка. Като цяло учениците в София, над 90% и повече, разполагат с техническа възможност: таблети, компютри и телефони, с които могат да се включват, надявам се и учителите. Онлайн обучение, според възможностите“, обясни Фандъкова.
Столичният кмет посочи, че към момента решението е да се запази режима при детските градини и при нужда децата да ги посещават. „Ще има засилен контрол на входа с изискване за пълна дисциплина от страна на родителите и връщане на деца с признаци на някакво вирусно заболяване“, категорична бе Фандъкова.

„При необходимост имаме готовност да засилим тези мерки. Към момента нямаме такова решение“, уточни столичният кмет.

Освен това в столицата се затварят публични места – театри, кина, галерии, детски клубове и всякакъв вид клубове, за да може да се ограничи максимално събирането на хора.

Всички периодични и временни пазари също ще бъдат затворени.

„Привърженик съм на всички възможно най-строги мерки, които биха позволи максималното ограничаване на разпространение на коронавируса“, призна Фандъкова, цитирана от „Фокус“.

Тя посочи, че осигуряването на медицинска грижа в столицата също е част от предприетите мерки. „Най-важната тема е как могат да се подкрепят медицинските специалисти“, обясни кметът.

На сайта на Столична община е създадена специална страница, където всички граждани могат да се информират за развитието на мерките около ситуацията с разпространението на коронавируса.

Източник: Dnes.bg