13 основни правила, които да спазваме, когато приготвяме детската храна

дете хранене храна приготвяне правила
Още когато бебето премине през периода на захранването и премине към обща храна, приготвянето на неговите ястия започва да изисква особено внимание. Независимо дали детето ни едва прохожда, вече ходи на детска градина или е ученик, ние, родителите, трябва да бъдем предпазливи, да се придържаме към качествени и здравословни продукти и да спазваме някои задължителни хигиенни изисквания, когато приготвяме храната на нашите мъници, за да могат те да растат здрави и спокойни.

Какво съветват специалистите по отношение на приготвянето на детската храна? Какви изисквания и правила е добре да спазват родителите, когато готвят храната за малчуганите вкъщи? Какво е добре да знаем и да обясним на по-големите деца, ако искат да се включат заедно с нас в приготвянето на вечерята за цялото семейство?
Вижте някои отговори:

Основни препоръки за приготвянето на детската храна

1. Избирайте внимателно продуктите, с които ще готвите детската храна, не правете компромиси с качеството за сметка на по-добрата цена.


2. Подбирайте хранителни продукти, традиционни за нашите географски ширини. Бъдете внимателни с екзотичните храни, дори да става въпрос за популярните в последните години суперхрани, защото те могат да предизвикват алергии и чревен дискомфорт, особено при по-малките деца, при които храносмилателната система е все още незряла.

3. Следете менюто на вашето дете да включва разнообразна, качествена и здравословна храна от всички основни групи продукти (освен ако има алергии). Развиващият се детски организъм има нужда и от плодове и зеленчуци, и от мляко и млечни продукти, и от пълнозърнести храни, от полезни мазнини и от източници на белтъчини като месо, риба и яйца.

4. Ако самите вие приготвяте ежедневното меню за своето дете или деца, информирайте се какъв трябва да бъде балансът на основните хранителни вещества и съобразете ястията с това. Внимавайте в стремежа си да приготвяте здравословна храна за вашия мъник да не залитнете в някаква крайност – например да причините недостиг на достатъчно калорична храна, защото това ще се отрази негативно на растежа и развитието на вашето дете.

5. Ежедневната консумация на пресни плодове и зеленчуци е много важна за децата. Ако вашето хлапе обаче не обича зеленчуци, но няма нищо против плодовете (или обратно), не настоявайте и не го насилвайте да яде това, което не обича, за да не предизвикате обратен ефект. По-скоро опитайте да ги поднесете по по-атрактивен начин или под друга форма (смути, шейк, сос) и не забравяйте, че децата минават през различни етапи и менят хранителните си навици и предпочитания.
Полезни съвети как да накараме детето да заобича плодовете и зеленчуците можете да видите ТУК.  

6. Постарайте се да направите храненето приятна дейност за детето – не го насилвайте, създавайте подходяща атмосфера на масата, събирайте се на вечеря по възможност цялото семейство. Когато хлапето има желание – включвайте го в готвенето. Това ще бъде и приятно и полезно за него.

7. Десертите и сладкишите не е добре да бъдат забранявани напълно, но не бива да бъдат ползвани като заместител на пълноценната храна.

8. Когато купувате плодове и зеленчуци от магазина – особено вносни – задължително ги измивайте много добре и винаги, когато можете, ги белете. Някои от тях за пръскани и обработени с химикали, за да издържат дългия път от друга държава. Мийте гроздето зърно по зърно, след като сте го накиснали за час-два във вода. Нискостеблените плодове и зеленчуци също накисвайте и измивайте добре – например ягоди, спанак, подправки.

9. Най-добре е зеленчуците да се варят на тих огън под капак, за да запазят витамините. Картофите е препоръчително да се измият добре и да се варят с кората а след варенето да се избелят. Когато се обелват и нарязват сурови, при готвенето може да загубят до 70% от витамините си.

10. Готвенето на пара е най-щадящият и полезен начин да се приготви храната за децата, така че максимално да се запазят естествените й вкусове и аромати.

11. Варете яйцата минимум 15 минути, като предварително ги измиете добре. Дори пресните, домашни яйца могат да са заразени със салмонелоза, но при дългото варене се смята, че опасните микроби загиват.

12. Когато готвите за децата, избягвайте честата употреба на консервирани храни и колбаси. Те съдържат прекалено много сол, подправки, консерванти и стабилизатори, които ще натоварят детския организъм. Винаги четете етикетите на всеки хранителен продукт, който купувате.

13. Съхранявайте готовата храна в хладилник, но за не повече от два дни. Макар и на ниска температура, повечето хранителни продукти ферментират и дори външно да са с добър вид, могат да навредят на чувствителната храносмилателна система на децата. Затова наблягайте на прясно приготвената храна

Важни правила за храненето на най-малките

 • Кулинарната обработка на твърдата храна за бебетата и прохождащите деца трябва да бъде съобразена със степента на развитие на дъвкателния апарат и зрелостта на храносмилателната система.
 • Когато приготвяте плодови и зеленчукови пюрета или супи използвайте добре узрели, пресни плодове и зеленчуци, без загнивания.
 • Измивайте старателно плодовете и зеленчуците още преди да ги избелите. Когато давате цитрусови плодове, добре е да се измиете и след като ги обелите, защото някои от тях имат по кората химикали за по-дълго съхранение, които при белене може да останат по пръстите ви.
 • Накисвайте във вода зеленолистните и бобовите култури, преди да ги сготвите. За бобовите се информирайте колко дълго е препоръчително да се киснат, защото за всеки вид е различно.
 • Повечето специалисти по детско хранене и диететика препоръчват пържени храни да не се предлагат на децата поне до 3 годишна възраст.
 • Солта, която естествено се съдържа в хранителните продуктите е напълно достатъчна за мъниците през първите 2 години. Затова не добавяйте сол в детските ястия и не се ориентирайте по своя собствен вкус, защото за нас, възрастните, е съвсем естествено  бебешката и детска храна да е изключително безвкусна.
 • За бебетата, които вече са на твърда храна и за най-малките деца месото в менюто трябва да е постно – без тлъстини и жилки. Пуешкото, заешкото и телешкото са добри варианти и са за предпочитане пред свинското. Рибата задължително трябва да присъства в детското меню като експертите съветват да се набляга на морските риби, тъй като те са по-богати на белтъчини, йод и други микроелементи.
 • Пасирането и пюрирането на бебешката храна е задължително и необходимо само в началните месеци на захранването. След 10-я месец в ястията постепенно трябва да се оставят малки парченца, а след годинка – по възможност храната да не се пасира. По-едро смляната храна помага за развитието на артикулационния апарат на детето, което има непосредствено значение за развитието на речта на по-късен етап.
 • На бебетата и най-малките деца не трябва да се предлагат прекалено твърди храни, това особено важи за ядките, тъй като има голям риск от задавяне.
 • Внимавайте с подправките. Изчакайте с въвеждането на нетрадиционните за нашите географски ширини подправки, за да намалите риска от алергични реакции.
  Повече детайли за това кога е препоръчително да започнем да добавяме подправки и билки към храната на детето можете да видите ТУК.

Хигиенни навици, на които да научим децата, когато искат да готвят с нас

В някакъв момент децата неминуемо ще проявят интерес към готвенето и ще искат да се включат заедно с вас в приготвянето на храната. Не им отказвайте, напротив – насърчавайте ги, но им обяснете какви са важните правила за хигиена и на храната, и на малките готвачи. Ето няколко основни навици, които е добре да научат мъниците, преди да започнат да приготвят храната заедно с родителите си.

 • Измиване на ръце – да обясним на децата, че върху ръцете на хората някои микроби, които могат да навредят и да ни разболеят, ето защо преди хранене и преди готвене трябва да се измиват старателно.
 • Работно облекло за готвачи – може да превърнем в игра преобличането като готвач: слагането на престилка, запретването на ръкавите, връзването на дългата коса, свалянето на пръстените, а ако имаме и шапка на шеф готвач ще направим готвенето и по-забавно и по-хигиенично.
 • Пръстите и бъркалките не се облизват – това е много важно правило, но вероятно ще отнеме време да се превърне в навик, защото децата много се изкушават да си близнат от сместа за някой сладкиш например. Нека им помогнем като настойчиво им обясняваме колко е неправилно това и винаги да им напомняме, докато не започнат да се сещат сами.
 • Използване на различни дъски за рязане на различни продукти – от това правило може да се получи много интересна игра, чрез която да създадем навик на мъниците. Нека изберем дъски с различен цвят за различните видове продукти – например бяла за млечните продукти (сирене, кашкавал), жълта за хляба, зелена за плодове и зеленчуци, червена за месото и т.н.
 • Почистване след готвенето – то е задължително и колкото по-рано научим детето, че е задължително да почистим кухненския плот и да измием съдовете и приборите, с които сме готвили, толкова по-добре. Нека му обясним, че както приятната бъркотия, която създаваме в кухнята, докато готвим, така и почистването след нея, са част от цялостния процес по приготвянето на вечерята.

Над статията работи: Яна Атанасова, Roditel.bg

Вижте още:

Замразяване на храна за бебето и детето – да или не?

Полезни съвети за хранене на детето през лятото

5 мита за храненето на бебето с адаптирано мляко

Важни препоръки за хранене на деца от 2 до 6 години

Коментарите са изключени.