Известно е, че суперхраните съдържат голямо количество полезни за децата (а и за възрастните) хранителни съставки, които са концентрирани в сравнително малък обем и влияят много добре на всички функции на организма. Един от начините да включим суперхраните в менюто на децата са салатите. През лятото салатите имат постоянно присъствие на масата, тъй като това е сезонът с най-голямо изобилие на зеленчуци.
Вижте 3 рецепти, които съчетават суперхрани със сезонните и характерни за нашата страна зеленчуци като тази комбинация ги прави изключително полезни за цялото семейство.
-
Салата със спанак, киноа и домати
Продукти
- 2 чаени чаши сварена киноа
- 2 чаени чаши пресен бейби спанак
- 1 краставица
- 2 средно големи домата
- 1 авокадо
- подправки на вкус – сол и черен пипер
За дресинга
- 5 супени лъжици зехтин
- Сок от ½ лайм
- 1 супена лъжица балсамов оцет
- 1 чаена лъжичка мед
Приготвяне
Киноата и спанакът се объркват в купа. Краставицата, доматите и авокадото се обелват, почистват и нарязват на средно големи кубчета и се добавят в купата. Накрая се добавят сол и черен пипер на вкус. Всички съставки за дресинга се сипват в удобно бурканче, което всеки път преди употреба ще може да се разклати, за да не се губи хомогенността.
-
Салата с авокадо, краставица, пресен лук и яйца
Продукти
- 6 яйца
- 120 грама краве сирене или крема сирене
- 2 броя авокадо
- 1 средно-голяма краставица
- 1 стрък пресен лук
- Сок от ¼ лимон (или по-малко в зависимост от предпочитанията)
- подправки на вкус – сол, стръкчета пресен босилек
Приготвяне
Яйцата, които трябва да бъдат твърдо сварени и охладени, се нарязват на малки кубчета. Краставицата се обелва и също се нарязва на малки кубчета, а ако сърцевината й е мека – се изрязва. Авокадото също се обелва, костилката се отстранява и се нарязва на кубчета. Ако се използва краве сирене, то се натрошава. Босилекът и пресният лук се наситняват. Всички продукти се смесват в купа, към тях се добавят сол на вкус и лимоновият сок. Салатата отново се обърква и е готова да се сервира веднага.
-
Цветна салата с яйца от пъдпъдък
Продукти
- 10 пъдпъдъчи яйца
- 100 грама рукола
- 100 грама спанак
- ¼ глава червено зеле
- 5 чери домата
- 1 червена чушка
- 1 зелена чушка
- 1 жълта чушка
- Каперси – по желание и на вкус
За дресинга
- 4 супени лъжици зехтин
- Сок от ½ лимон (или по-малко)
- 1 супена лъжица мед
- Сол и черен пипер – на вкус
Приготвяне
Руколата, спанакът и червеното зеле се измиват добре, нарязват и разбъркват в голяма купа. Към тях се добавят чери доматите, нарязани на кръгчета, и чушките, нарязани на шайби. Яйцата се сваряват, обелват и нарязват на половина и също се добавят. Всички продукти се разбъркват и преди поднасяне салатата се полива с дресинга. Добре е дресингът да бъде в бурканче или малка бутилка, в която ще може да се размеси всеки път преди сипване в салатата.