3 рецепти за полезни летни салати със суперхрани

Известно е, че суперхраните съдържат голямо количество полезни за децата (а и за възрастните) хранителни съставки, които са концентрирани в сравнително малък обем и влияят много добре на всички функции на организма. Един от начините да включим суперхраните в менюто на децата са салатите. През лятото салатите имат постоянно присъствие на масата, тъй като това е сезонът с най-голямо изобилие на зеленчуци.
Вижте 3 рецепти, които съчетават суперхрани със сезонните и характерни за нашата страна зеленчуци като тази комбинация ги прави изключително полезни за цялото семейство.
  1. Салата със спанак, киноа и домати

Продукти
  • 2 чаени чаши сварена киноа
  • 2 чаени чаши пресен бейби спанак
  • 1 краставица
  • 2 средно големи домата
  • 1 авокадо
  • подправки на вкус – сол и черен пипер

За дресинга

  • 5 супени лъжици зехтин
  • Сок от ½ лайм
  • 1 супена лъжица балсамов оцет
  • 1 чаена лъжичка мед
Приготвяне

Киноата и спанакът се объркват в купа. Краставицата, доматите и авокадото се обелват, почистват и нарязват на средно големи кубчета и се добавят в купата. Накрая се добавят сол и черен пипер на вкус. Всички съставки за дресинга се сипват в удобно бурканче, което всеки път преди употреба ще може да се разклати, за да не се губи хомогенността.

  1. Салата с авокадо, краставица, пресен лук и яйца

Продукти
  • 6 яйца
  • 120 грама краве сирене или крема сирене
  • 2 броя авокадо
  • 1 средно-голяма краставица
  • 1 стрък пресен лук
  • Сок от ¼ лимон (или по-малко в зависимост от предпочитанията)
  • подправки на вкус – сол, стръкчета пресен босилек
Приготвяне

Яйцата, които трябва да бъдат твърдо сварени и охладени, се нарязват на малки кубчета. Краставицата се обелва и също се нарязва на малки кубчета, а ако сърцевината й е мека – се изрязва. Авокадото също се обелва, костилката се отстранява и се нарязва на кубчета. Ако се използва краве сирене, то се натрошава. Босилекът и пресният лук се наситняват. Всички продукти се смесват в купа, към тях се добавят сол на вкус и лимоновият сок. Салатата отново се обърква и е готова да се сервира веднага.

  1. Цветна салата с яйца от пъдпъдък

Продукти
  • 10 пъдпъдъчи яйца
  • 100 грама рукола
  • 100 грама спанак
  • ¼ глава червено зеле
  • 5 чери домата
  • 1 червена чушка
  • 1 зелена чушка
  • 1 жълта чушка
  • Каперси – по желание и на вкус
За дресинга
  • 4 супени лъжици зехтин
  • Сок от ½ лимон (или по-малко)
  • 1 супена лъжица мед
  • Сол и черен пипер – на вкус
Приготвяне

Руколата, спанакът и червеното зеле се измиват добре, нарязват и разбъркват в голяма купа. Към тях се добавят чери доматите, нарязани на кръгчета, и чушките, нарязани на шайби. Яйцата се сваряват, обелват и нарязват на половина и също се добавят. Всички продукти се разбъркват и преди поднасяне салатата се полива с дресинга. Добре е дресингът да бъде в бурканче или малка бутилка, в която ще може да се размеси всеки път преди сипване в салатата.