4 рецепти за домашен сладък хляб

рецепти домашен сладък хляб

  1. Сладък хляб с ябълки и банан

Продукти:
  • 800 грама ябълки
  • 1 банан
  • 250 грама брашно
  • 75 грама кафява захар
  • 75 грама краве масло
  • 1 яйце
  • 2 супени лъжици лимонов сок
  • 2 чаени лъжици бакпулвер
  • 1 чаена лъжица ванилов екстракт
  • 2 супени лъжици овесени ядки
  • 1 щипка сол
Приготвяне:

Ябълките се почистват и се нарязват на резени. Кипва се 1 литър вода, прибавя се лимоновият сок и се слагат нарязаните ябълки. Готвят се, докато омекнат, след това се отцеждат добре. бананът се обелва и се пасира заедно със сготвените ябълки. Прибавя се размекнатото масло и сместа се разбърква много добре. слагат се захарта, разбитото яйце и ваниловият екстракт. Брашното се пресява с бакпулвера и солта и се прибавя към сместа. Разбърква се и се изсипва в намазнена овална форма за хляб и се поръсва с овесените ядки. Хлябът се пече 50-60 минути в загрята на 170 градуса С фурна. Изважда се от формата и се оставя да се охлади.


  1. Сладък хляб с моркови

Продукти:
  • ¾ чаена чаша настъргани моркови
  • 1/3 чаена чаша разтопено краве масло
  • ¼ чаена чаша ябълково пюре
  • ¼ чаена чаша пюре от моркови
  • 1 яйце
  • 1 ванилия
  • ¾ чаена чаша кафява захар
  • ¾ чаена чаша бяло брашно
  • ¾ чаена чаша пълнозърнесто брашно
  • ½ чаена лъжичка бакпулвер
  • ½ чаена лъжичка сода за хляб
  • ½ чаена лъжичка сол
  • ½ чаена чаша орехи
  • ½ чаена чаша стафиди
Приготвяне:

Фурната се загрява предварително на 180 градуса С. Приготвя се форма за печене на хляб – най-добре да е правоъгълна. Формата се намазва леко с мазнина и се поръсва с брашно. В купа се смесват настърганите моркови, разтопеното масло, ябълковото пюре и пюрето от моркови. Яйцето се разбива с ванилията и се добавя към сместа. Накрая се слага и захарта. Брашното се пресява, към него се прибавят бакпулвера, содата и солта. Сухите съставки се прибавят към яйчената смес, слагат се начупените орехи и стафидите. Получената смес се излива във формата и сладкият хляб се пече около 45 минути в предварително загрятата фурна.

  1. Кокосов хляб със сладко от череши

Продукти:
  • 1 и ½ чаена чаша брашно
  • ½ чаена чаша кокосови стърготини
  • 1/3 чаена чаша кафява захар
  • 4 грама суха мая
  • 2 щипки сол
  • 1 яйце
  • 40 грама меко краве сирене
  • 100 – 120 милилитра затоплено прясно мляко
  • 1 кафена чаша (с вместимост 250 милилитра) череши от сладко, добре отцедени от сиропа
  • Бял шоколад за украса
  • Кокос за поръсване
Приготвяне:

В голяма купа се смесват брашното, кокосовите стърготини, захарта, солта и маята. Сухите съставки се разбъркват, по средата се прави кладенче и вътре се слага яйцето и мекото масло. С постепенно добавяне на млякото се замесва гладко, меко, нелепнещо тесто. От него се оформя топка, слага се в купа, покрива се с фолио и се оставя на топло място да втаса. Когато тестото увеличи обема си три пъти, то е готово за употреба и се изважда върху леко набрашнен плот. След това се разточва в правоъгълна форма с дебелина около 1 см и върху него се разпръсват черешите от сладкото. Хлебчето се оформя като правоъгълника се навива на руло. Така оформеният хляб се слага в тясна правоъгълна тавичка, покрита в хартия за печене, завива се отново с фолио и се оставя да втаса на топло. Междувременно фурната се загрява на 200 градуса С. Повърхността на хлебчето се намазва с малко прясно мляко и се изпича, докато коричката придобие приятен кафеникав загар. След това хлябът се изважда върху решетка и се оставя да се охлади. За украса се разтапя малко шоколад на водна баня, който се шприцова по цялата повърхност на хлебчето. Накрая се поръсва с малко кокосови стърготини и се оставя шоколадът да стегне.

  1. Джинджифилов хляб с тиква

Продукти:
  • 3 чаени чаши кафява захар
  • 3 супени лъжици тиквено пюре
  • 1 чаена лъжица карамфил
  • 1 чаена лъжица смлян джинджифил
  • 900 грама готово тесто
  • 40 грама краве масло (около 1/3 от малко пакетче масло)
  • 2 супени лъжици захарен сироп
  • ¼ чаена чаша прясно мляко
Приготвяне:

Една чаена чаша кафява захар се смесва с 2 супени лъжици тиквено пюре, карамфила и джинджифила в найлонов плик. Тестото се разкъсва на парченца и се слага в плика с подправките. Добре оваляните късчета тесто се нареждат в намазнена кръгла форма за кекс. Междувременно в дълбок съд на котлона се смесват маслото, захарният сироп, прясното мляко и оставащите 2 чаени чаши кафява захар и последната супена лъжица тиквено пюре. Така получената смес се оставя да заври, след което се изсипва върху тестото. Хлябът се пече 20-25 минути в предварително загрята фурна на 170 градуса С.