5 рецепти за шоколадови бонбони и сладки, които да направите сами за Свети Валентин

рецепти свети валентин

  1. Бонбони с кокос и марципан

Продукти:

  • 4 белтъка
  • 400 грама кокосови стърготини
  • ½ чаена чаша кафява захар
  • 1 щипка морска сол
  • 200 грама марципан

Приготвяне:


Белтъците се разбиват на сняг. Към тях се прибавят кокосовите стърготини и сместа се разбърква добре. Марципанът се раздробява с вилица и се прибавя към белтъчната смес. Слага се и щипка сол, за да балансира сладостта на кокоса. Сместа се разбърква добре и с помощта на малка лъжичка се оформят средно големи бонбони във формата на топчета, които се разпределят в тава, покрита с хартия за печене. Бонбоните се пекат за 25 до 30 минути в предварително загрята на 160 градуса С фурна или до готовност. Преди консумация трябва да се охладят за поне 10 минути.

  1. Бонбони със сливи, ядки и черен шоколад

Продукти:

  • 24 сочни сушени сливи, обезкостени
  • 12 ореха
  • 150 грама черен шоколад (над 70 % какао)
  • 10 милилитра портокалов ликьор

Приготвяне:

Сливите се накисват в около 200 милилитра гореща вода, в която е сипан портокаловият ликьор, за да набъбнат и да бъдат по-сочни и ароматни. Орехите се почистват и ядките се запичат на фурна, предварително загрята на 180 градуса С на вентилатор, за 8 минути. След това се охлаждат и се разполовяват. Сливите се отцеждат и се подсушават, разтварят се и се пълнят с половинки от ореховите ядки. Шоколадът се разтопява и сливите се потапят в него. Поставят се върху пергаментова хартия и се оставят най-малко за 2 часа да се стегнат и охладят.

  1. Кокосови бонбони с лешници и черен шоколад

Продукти:

  • 250 грама кокосови стърготини
  • 2-3 супени лъжици кокосово масло
  • 2 супени лъжици сироп от агаве
  • 100 грама черен шоколад
  • 18-20 сурови лешника

Приготвяне:

Кокосовите стърготини се смилат в блендер. Прибавят се кокосовото масло и сиропът от агаве и всичко отново се смила на блендер за кратко. Оформят се топчета, като в центъра на всяко се слага по един лешник. Бонбоните се нареждат в тава с незалепващо покритие, после се пекат в предварително загрята на 170 градуса С фурна, без вентилатор. След 10 минути се изваждат и се охлаждат. Черният шоколад се разтопява на водна баня. Бонбоните се потапят в него до половината или изцяло (това зависи от индивидуалния вкус) и се подреждат върху хартия за печене, за да се охладят.

  1. Шоколадови сладки

Продукти:

  • 200 грама натурален шоколад
  • 50 грама масло
  • 2 яйца
  • 170 грама кафява захар
  • 80 грама брашно
  • ½ чаена лъжичка бакпулвер
  • ½ чаена лъжичка сол

Приготвяне:

Шоколадът и маслото се разтопяват на водна баня, докато се получи еднородна консистенция. Сместа се оставя на топло, за да не застива и да се втвърди отново. В отделна купа се разбиват яйцата и захарта до получаването на пяна. Тази смес се добавя към шоколадовата и всичко се разбърква до хомогенност. Сухите съставки – брашно, бакпулвер и сол се смесват. Те се прибавят към основната смес и отново всичко се разбърква до пълното поемане на брашното. Резултатът е сравнително рядко тесто, което се слага в шприц и с него се оформят дребни кръгли сладки. Сладките се шприцват в тава, покрита с хартия за печене и се пекат за около 15 минути на 180 градуса С.

  1. Дребни сладки с шоколадов пълнеж

Продукти:

  • 200 грама брашно
  • 1 супена лъжица какао на прах
  • 1 супена лъжица бакпулвер
  • 1 щипка сол
  • 150 грама кафява захар
  • 1 пакетче ванилова захар
  • 2 яйца
  • 100 грама краве масло
  • 80 грама смлени бадеми
  • Цветна захар и кокосови стърготини – за украса

За пълнежа:

  • 100 грама сладкарски шоколад
  • 40 грама краве масло
  • 1 супена лъжица сладкарска сметана

Приготвяне:

Брашното се смесва с какаото, бакпулвера и солта. Едно цяло яйце и един жълтък се разбиват на пяна заедно с кафявата и ваниловата захар. Прибавя се брашнената смес, маслото със стайна температура и бадемите. Сместа се разбърква добре и се прибира в хладилник за няколко часа. От тестото се оформят малки топчета, които се овалват в цветна захар и кокосови стърготини. Подреждат се в подходяща тава, покрита с хартия за печене, и с дръжката на лъжица се правят малки вдлъбнатини върху всяко топче. Сладките се пекат 13 минути в загрята на 170 градуса С фурна. За пълнежа сметаната и нарязаният шоколад се загряват докато шоколадът се разтопи. Прибавя се маслото със стайна температура и сместа се разбърква добре. Върху всяка бисквитка се шприцоват малки формички.