Бонбони с кокос и марципан
Продукти:
- 4 белтъка
- 400 грама кокосови стърготини
- ½ чаена чаша кафява захар
- 1 щипка морска сол
- 200 грама марципан
Приготвяне:
Белтъците се разбиват на сняг. Към тях се прибавят кокосовите стърготини и сместа се разбърква добре. Марципанът се раздробява с вилица и се прибавя към белтъчната смес. Слага се и щипка сол, за да балансира сладостта на кокоса. Сместа се разбърква добре и с помощта на малка лъжичка се оформят средно големи бонбони във формата на топчета, които се разпределят в тава, покрита с хартия за печене. Бонбоните се пекат за 25 до 30 минути в предварително загрята на 160 градуса С фурна или до готовност. Преди консумация трябва да се охладят за поне 10 минути.
Бонбони със сливи, ядки и черен шоколад
Продукти:
- 24 сочни сушени сливи, обезкостени
- 12 ореха
- 150 грама черен шоколад (над 70 % какао)
- 10 милилитра портокалов ликьор
Приготвяне:
Сливите се накисват в около 200 милилитра гореща вода, в която е сипан портокаловият ликьор, за да набъбнат и да бъдат по-сочни и ароматни. Орехите се почистват и ядките се запичат на фурна, предварително загрята на 180 градуса С на вентилатор, за 8 минути. След това се охлаждат и се разполовяват. Сливите се отцеждат и се подсушават, разтварят се и се пълнят с половинки от ореховите ядки. Шоколадът се разтопява и сливите се потапят в него. Поставят се върху пергаментова хартия и се оставят най-малко за 2 часа да се стегнат и охладят.
Кокосови бонбони с лешници и черен шоколад
Продукти:
- 250 грама кокосови стърготини
- 2-3 супени лъжици кокосово масло
- 2 супени лъжици сироп от агаве
- 100 грама черен шоколад
- 18-20 сурови лешника
Приготвяне:
Кокосовите стърготини се смилат в блендер. Прибавят се кокосовото масло и сиропът от агаве и всичко отново се смила на блендер за кратко. Оформят се топчета, като в центъра на всяко се слага по един лешник. Бонбоните се нареждат в тава с незалепващо покритие, после се пекат в предварително загрята на 170 градуса С фурна, без вентилатор. След 10 минути се изваждат и се охлаждат. Черният шоколад се разтопява на водна баня. Бонбоните се потапят в него до половината или изцяло (това зависи от индивидуалния вкус) и се подреждат върху хартия за печене, за да се охладят.
Шоколадови сладки
Продукти:
- 200 грама натурален шоколад
- 50 грама масло
- 2 яйца
- 170 грама кафява захар
- 80 грама брашно
- ½ чаена лъжичка бакпулвер
- ½ чаена лъжичка сол
Приготвяне:
Шоколадът и маслото се разтопяват на водна баня, докато се получи еднородна консистенция. Сместа се оставя на топло, за да не застива и да се втвърди отново. В отделна купа се разбиват яйцата и захарта до получаването на пяна. Тази смес се добавя към шоколадовата и всичко се разбърква до хомогенност. Сухите съставки – брашно, бакпулвер и сол се смесват. Те се прибавят към основната смес и отново всичко се разбърква до пълното поемане на брашното. Резултатът е сравнително рядко тесто, което се слага в шприц и с него се оформят дребни кръгли сладки. Сладките се шприцват в тава, покрита с хартия за печене и се пекат за около 15 минути на 180 градуса С.
Дребни сладки с шоколадов пълнеж
Продукти:
- 200 грама брашно
- 1 супена лъжица какао на прах
- 1 супена лъжица бакпулвер
- 1 щипка сол
- 150 грама кафява захар
- 1 пакетче ванилова захар
- 2 яйца
- 100 грама краве масло
- 80 грама смлени бадеми
- Цветна захар и кокосови стърготини – за украса
За пълнежа:
- 100 грама сладкарски шоколад
- 40 грама краве масло
- 1 супена лъжица сладкарска сметана
Приготвяне:
Брашното се смесва с какаото, бакпулвера и солта. Едно цяло яйце и един жълтък се разбиват на пяна заедно с кафявата и ваниловата захар. Прибавя се брашнената смес, маслото със стайна температура и бадемите. Сместа се разбърква добре и се прибира в хладилник за няколко часа. От тестото се оформят малки топчета, които се овалват в цветна захар и кокосови стърготини. Подреждат се в подходяща тава, покрита с хартия за печене, и с дръжката на лъжица се правят малки вдлъбнатини върху всяко топче. Сладките се пекат 13 минути в загрята на 170 градуса С фурна. За пълнежа сметаната и нарязаният шоколад се загряват докато шоколадът се разтопи. Прибавя се маслото със стайна температура и сместа се разбърква добре. Върху всяка бисквитка се шприцоват малки формички.