Акушерка опита да убие 4-дневно бебе, удряла го по главата с шише и го душила

акушерка

Better Writer Ad

Софийска градска прокуратура привлече като обвиняема Емилия Ковачева от Самоков за опит за умишлено убийство на 4-дневно дете, съобщиха от пресслужбата на ПРБ.

Ковачева го е удряла, защото то плачело повече от другите бебета в отделението и това я изнервило, съобщава БНР като се позовава на показанията на 40-годишната жена при разпита в полицията.

Близки до разследването са обяснили, че Ковачева е удряла бебето с юмрук и шише, докато минавала покрай него. Това е записано от видеокамерите, които показват как тя минава покрай кошчето и удря детето, а минута по-късно е започнала да повива едно от другите три новородени в стаята.

Действията и се повторили няколко пъти в нощта на 18 април, са разказали криминалисти, гледали видеозаписите пред държавното радио. С останалите бебета акушерката се е държала нормално и е проявявала агресия само към това дете.

Предистория:

На 14 април в болница „Софиямед“ ООД без усложнения се е родило здраво и доносено дете.

На 17.04.2015 г. Емилия Ковачева е била на работа в болница „Софиямед“ ООД в София дневна смяна, като дежурен акушер. Ковачева е продължила работата си и в нощната смяна – на 17/18.04.2015г. в същата болница.

На 18.04.2015г. около 02.00 часа дежурната акушерка Емилия Ковачева е започнала да нанася множество удари с ръце и със стъклено шише за хранене по главата и тялото на бебето. Опитвала се е да задуши детето, като е притискала с ръце врата му. В резултат на тези действия е причинила тежка мозъчно – черепна травма на детето, представляващо постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота.

На 18.04.2015г. сутринта дежурният лекар акушер – гинеколог е установил понижен тонус на детето и е назначил изследвания и лечение. По-късно същият ден е установено влошаване на състоянието на бебето – понижен мускулен тонус на горните крайници, висока температура, болезнен плач и данни за оток на главата. Веднага след това новороденото е преведено за продължаване на лечението в болница „Токуда“ – София, където и към момента се лекува.

На 21.04.2015 г. лекарски екип от болница „Токуда“ е сигнализирал полицията за състоянието на детето. Незабавно е започнало разследване, като са разпитани множество свидетели, иззети са веществени и писмени доказателства, назначени са съдебно- медицински експертизи.

На Ковачева е повдигнато обвинение за извършен на 18.04.2015г. опит за убийство на малолетното дете, намиращо се, поради възрастта си, в безпомощно състояние. Деянието е осъществено по особено мъчителен начин и с особена жестокост.

Престъплението е останало недовършено, поради оказаната високо квалифицирана помощ от лекарите в болница „Токуда“- София.

Емилия Ковачева е задържана с прокурорско постановление до 72 часа и прокуратурата ще внесе искане за постоянното й задържане под стража в Софийски градски съд.

От ръководството на болница „Софиямед“ излязоха със следното становище:

Във връзка с извършена вътрешна проверка, УМБАЛ „Софиямед” отстранява от длъжност свой служител за установени груби нарушения на служебните задължения, професионалната етика и морал. За да не се възпрепятства работата на компетентните органи, които са информирани своевременно, към момента УМБАЛ „Софиямед” няма да дава допълнителна информация. Лечебното заведение оказва пълно съдействие по случая.

Заместник здравният министър д-р Бойко Пенков коментира случая пред Дарик радио. По думите му детето вече свободно диша и не е на апаратна вентилация.

Председателят на асоциацията на професионалистите по здравни грижи Милка Василева добави, че се чувства потресена и не може да обясни случая. Най-тежкото наказание в този случай, според Василева, е отнемане на правата за упражняване на професията. Това обаче можело да стане, след като приключат по-обстойните проучвания по инцидента.

Това е непростимо, нечовешко деяние, заявяват от Министерството на здравеопазването и посочват още, че постъпката на акушерката е криминален акт, за който трябва да се търси отговорност.

 

Още по темата:

Скандалната акушерка обучавала родители