Български родители написаха гневно писмо до папата

български родители, писмо, папата, папа франциск, списание родител, roditel.bg
Национална мрежа за децата изпрати писмо до папа Франциск и до Българската католическа църква, в което протестира срещу изказване на главата на Римокатолическата църква, според което е допустимо родител да удари дете с възпитателни цели.

„Ние от Национална мрежа за децата, сме изключително разтревожени от изказването на папа Франциск, който недвусмислено заявява в своя реч, че е допустимо родителите да удрят дете с възпитателни цели. За нас това е грубо нарушение на Конвенцията за правата на детето на ООН и е недопустимо който и да било религиозен водач да насърчава удрянето на деца. Всяко физическо наказание, в това число и шамарът и пошляпването, са форма на насилие върху детето и предизвикват физическа болка и психическо страдание“, пишат от НМД.

Изказването на папата, което провокира недоволството беше, че „родителите трябва да имат възможност да коригират неправилното поведение на детето чрез налагането на определени разумни санкции, като вземат предвид способността на детето да ги осъзнае като коректив“ и контрират, че има много други позитивни възможности и начини, чрез които родителите могат да коригират неправилното поведение на децата си, съобщава „Стандарт“.

От Национална мрежа за децата са категорични, че от възможните начини най-вредният е удрянето на дете от родителите, които са най-близките му възрастни хора.

„Ние живеем в ера, в която отдавна възрастните сме заклеймили физическата саморазправа за разрешаване на проблемите помежду си. Защо трябва да прилагаме тези остарели методи върху най-беззащитните? Защо се налага ние, възрастните, да възпитаваме с физическа сила и принуда? Не можем да помогнем на някого „да израсне и узрее“, ако подходът ни към него е унизителен и доминиращ“, пишат от НМД.

„Няма нищо достойно в удрянето на децата, а напротив – това увеличава страданието и води до порочен кръг, в който този модел се възпроизвежда от поколение на поколение. Боят учи, но само на лоши неща“, категорични са от Национална мрежа за децата, която обединява десетки неправителствени организации от цяла България.