Детето развива езикови умения още преди раждането

говорене, езикови умения, бебе, бебето, бременност, майка, пренатално четене
Гласът на бременната жена развива езикови умения у нероденото още дете, установиха учени от Харвардския медицински институт.

Майчиният глас е един от първите звуци, които детето чува в утробата. Отдавна е известно, че там детето чува нейните думи и нейното сърцебиене. Но досега не бе ясно как това влияе върху плода. Изследователи от Харвард обаче изясниха този въпрос, твърди „Дейли мейл“, цитиран от Parents-advice.com.

Те взели 40 преждевременно родени деца (между 25-та и 32-та седмици на бременността) и ги разделили на две групи. По принцип по това време децата би трябвало още да са в утробата. В продължение на месец децата от първата група всеки ден слушали по 3 часа записи с гласа и сърцебиенето на майката. Втората група слушала само фонов шум от болница. Съответно мозъкът на пеленачетата бил сканиран след един месец.


Слуховата кора (областта на мозъка, свързана с възприемането на речта) в първата група е била по-голяма от кората на пеленачетата във втората група. Според изследователите записите с майчиния глас са полезни за недоносените деца. Някои специалисти отдавна препоръчват на бременните жени да говорят или да пеят на бебето си. Съществуват и специални курсове за бъдещи майки – Wombsong („утробна песен“). Пеенето спомага да се установи връзка с нероденото още дете,  уверяват привържениците на този метод.