Интерактивни сайтове помагат за уроците по математика и история

математика децаТрескавата подготовка за първия учебен ден неминуемо сблъсква и родителите, и децата с тежката учебна програма, която ги очаква през следващите месеци. С всеки клас нагоре учебниците стават по-обемни, а помагалата към тях – още повече на брой. Колкото и добре да е написан учебният материал, децата в днешно време трудно задържат вниманието си над дългите уроци и бързо губят интерес от статичните текстове. От друга страна, подрастващите момичета и момчета се опитват да прекарват все повече време пред компютъра, за да си говорят с приятели или просто да сърфират в мрежата.

Времето пред монитора може да бъде много полезно,
тъй като интернет изобилства от информация за учениците, поднесена по съвременен и по-достъпен начин за тях начин.


В многообразието от сайтове се отличават две онлайн платформи – VIVA Cognita и VIVAHISTORY, които могат да бъдат от голяма полза в обучението по математика и история. Двете дисциплини, които изобилстват от цифри, данни, безкрайни събития и формули за помнене, често предизвикват ужас у децата и техните родители. В тях всеки урок е основа за следващия и пропускането или неразбирането дори на една точка в материала води до пълен хаос по-нататък. И двата предмета обаче са стъпка към най-добрите и предпочитани професии – всички инженерни, компютърни и технически специалности във висшето образование изискват изпит по математика, а за право, политология и други социални професии трябва висока оценка по история. Ето защо тяхната подготовката е важна от първи до дванадесети клас.

За да създадат по-иновативен подход за обучение по математика, учените от Института по математика и информатика в БАН и от Съюза на математиците в България разработват идеята за интерактивна онлайн платформа. За реализирането й получават сътрудничество от българския oператор VIVACOM, който подкрепя редица образователни инициативи. Така през 2015 г. започва да работи сайтът VIVA Cognitawww.vivacognita.org. Той дава възможност на учениците да решават задачи по пътя на експериментирането и откривателството и така да разбират по-добре и да запомнят правилата в точната наука. За това им помага приложението „Математика с компютър“. Основната идея на сайта е, че всеки ученик може сам да изпробва различни варианти за решаване на дадена задача по алгебра или геометрия. С помощта на мишката и клавиатурата може да променя параметри и да види пред очите си как се променят възможните решения. Когато открие правилното, той ще запомни как е стигнал до него и следващия път ще се справи лесно сам.

Платформата е напълно безплатна и от нейните възможности могат свободно да се възползват ученици от всички класове, студенти и преподаватели. Посетителите могат да обменят опит и знания помежду си, да работят в екипи по дадени казуси, да се консултират, а също така и да премерят знания един с друг в традиционните вече онлайн състезания, които се организират за различни възрастови групи. За по-напредналите VIVACognita предлага много предизвикателни задачи с повишена трудност и често информира потребителите си за олимпиади и турнири в точните науки.

Създателите на платформата вече са публикували редица интерактивни задачи и продължават да я обогатяват непрекъснато с ново съдържание, за да помагат на своите последователи да разширяват знанията си. Предстои стартиране и на видео уроци, които ще бъдат насочени към ученици и към учители. Така VIVACognita ще стане неотменно помагало в подготовката по математика за всички класове.

Не по-лесно се оказва обучението по история, където безкрайната поредица от дати, събития и личности, които са се случили преди десетки и стотици години, изглеждат неразбираеми за съвременните ученици. Отминалите епохи и привички на хората често остават абсолютно необясними за младежите. Много
по-лесна за възприемане става историята, разказана чрез видео.

Визуалното представените образи и исторически факти не само са по-лесни за възприемане, но и остават за по-дълго в паметта.

Със задачата да създадат точно такива образователни видеа се заемат ентусиастите от Сдружение „Българска история“. Това не е първото родолюбиво начинание на групата младежи, за които историята на страната ни е хоби и голяма страст. Осемте момчета и момичета се събират още в гимназиалните си години и създават едноименна фейсбук страница, в която споделят любопитни факти от миналото ни и припомнят събития повод за национална гордост.

Огромният интерес на аудиторията и нарастващият брой последователи ги мотивира да създадат сайта www.bulgarianhistory.org. Той обединява различни секции с богата информация за българския бит и култура през всички епохи, за значими личности от обществения живот, за емблематични събития и малко популярни факти. В една от най-харесваните рубрики се превръща видео поредицата „Легендите оживяват“. Късометражни филми разказват за най-слабо населените и непознати, но богати на история и традиции, региони в страната. Вече са заснети два сезона на продукцията, а целта е да бъдат направени още толкова, за да се покажат населени места от всички краища на България. За реализирането на проекта в последните две години „Българска история“ получават подкрепа от VIVACOM. Телекомът помага на младежите и за другата им голяма инициатива „До обиколим българските училища“. От партньорството и успеха на двете начинания се ражда идеята за създаване на сайт с изцяло видео съдържание.

Още от началото на лятото екипът на сдружението пътува из страната и работи усилено по подготовката на новата онлайн платформа VIVAHISTORY. В момента текат последни дейности по монтиране и подреждане на съдържанието, така че сайтът ще стартира малко след началото на учебната година. В него всички ученици, родители, учители, а и любители на историята, ще намерят интересни видеа, с които да попълнят знанията си за близкото и далечно минало на България. VIVAHISTORYще предложи различни секции и рубрики, като специално място ще заемат кратки филмчета за деца и 3D анимации. Опитът на „Българска история“ с обиколката на училищата им показва, че децата възприемат най-лесно фактите, представени с видео материал. Затова са сигурни, че новата дигитална платформа ще помогне на много ученици в подготовката им. Освен с късометражните филмчета за личности и събития, VIVAHISTORY ще изненада посетителите с образователни и любопитни класации отново в сферата на историята. Съдържанието ще включва също тестове, с които всеки може да премери собствените си знания и да попълни липсващите факти.
Макар и в различни научни области, създателите на двете платформи се надяват, че с иновативните си подходи ще привлекат повече млади хора в обучението по математика и история.

Източник: „24 часа“