Как да говорим с децата за коронавируса?

коронавирус деца
Новият коронавирус COVID-19, който започна да се разпространява в края на миналата година от провинция Хубей в Китай, и според Световната здравна организация (СЗО) днес вече може да се определи като пандемия, е гореща тема в новините вече седмици наред. Всеки ден се говори все повече и повече за него, цитират се статистики, анализират се различни аспекти, изказват се безброй експертни мнения и хипотези.

Този океан от информация за новия вирус неминуемо достига в различна степен и до децата. Слушайки непрекъснат новини, разговори и изказвания по темата, напълно нормално е и те да се разтревожат за себе си и собственото си здраве, за семейството си или за приятелите си, които може да се заразят и разболеят от COVID-19. Родителите, роднините, учителите и другите възрастни, на които децата имат доверие, трябва да бъдат подготвени да помогнат на хлапетата да осмислят това, което чуват. Обясненията трябва да бъдат дадени на децата по честен и коректен начин, който едновременно с това да минимизира тревожността и страха им.

Ако и вие се питате как да говорите с децата си за COVID-19, вижте някои съвети по темата от Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ. 

Основни принципи, когато разговаряме с децата

Покажете спокойствие и увереност, дори и да сте притеснени, за да не предадете това на детето 

Не забравяйте, че децата ще реагират както на това, което казвате, така и на начина, по който го казвате. Също така, малчуганите ще запомнят някои ваши реплики, когато разговаряте със самите тях или с някой друг, затова внимавайте с думите, които употребявате.


Бъдете на разположение, за да изслушате детето си, ако иска да говорите или има въпроси

Задължително отделете време за разговор с вашето хлапе. Особено ако то има въпроси, направете всичко възможно вие да сте човека, на който ще ги зададе.

Следете внимателно каква информация достига до детето от медиите и от Интернет

Помислете дали и доколко да ограничите гледането на новини, анализи и прогнози за COVID-19 по телевизията или в Интернет пространството в присъствието на децата. Имайте предвид, че прекаляването с информация, която на всичкото отгоре е предназначена предимно за възрастни, може да доведе до тревожност при децата или най-малкото до объркване.

Бъдете честни с детето и му давайте точна информация, съобразена с възрастта му

Информирайте детето по честен и коректен начин като за препоръчване е и самите вие да използвате само надеждни и официални източници. Не спестявайте фактическата информация, но задължително я поднасяйте на детето по подходящ начин спрямо възрастта и нивото му на развитие – ясно и разбираемо. Обяснете на хлапето си възможността да попадне на данни или истории за COVID-19 в Интернет и по-специално в социалните мрежи, които да се основават на слухове или да попадат в графата „фалшиви новини“. Предупредете го, че не всяка информация за коронавируса, която му попадне, е на 100% вярна и достоверна.

Как да разясним на децата ежедневните мерки за ограничаване на разпространението на вируса, които е добре да спазва всеки от нас?

  • Обяснете на малчугана, че задължително трябва да стои на разстояние от хора, които са видимо болни – кашлят, кихат и подсмърчат или често си духат носа.
  • Ако на самото дете му се налага да се изкашля или изкиха, най-добре е да използва хартиена кърпичка, която след това веднага да изхвърли, или в краен случай в лакътя, а не в дланта на ръката си.
  • Обяснете на хлапето да не пипа устата, носа и очите си с ръка, защото така вирусите и бактериите попадат в нашите тела. Напомняйте го често.
  • Повтаряйте на детето си постоянно колко е важно често да си мие ръцете и му покажете как да го прави по правилен начин – в продължение на поне 20 секунди, задължително със сапун като първо ръцете се намокрят с вода, след това се слага сапун и дланите се разтъркват една в друга от вътрешната и външната страна, между пръстите, отделно около палците, след това се изплакват и се подсушават с попивателна хартия или хартиена кърпичка.
  • Ако няма възможност да си измие ръцете, обяснете на малчугана, че трябва да използва дезинфектант за ръце или антибактериални влажни кърпички. Повечето дезинфектанти или антибактериални гелове за ръце трябва да се изчакат да изсъхнат, преди да се приеме, че ръцете на детето са чисти и то да пипа храната си например. Ако малки деца (преди училищна възраст) използват дезинфектант или антибактериален гел за ръце, това трябва да става под наблюдение от възрастен, за да се избегнат инциденти с поглъщане на отровни препарати.
  • Обяснете на хлапетата, че трябва да мият ръцете си често, а и абсолютно задължително в следните случаи: след влизане отвън, преди хранене, след използване на тоалетната, след като са си издухали носа или са кашляли и кихали, ако са докосвали животни, ако са пипали или изхвърляли боклук.
  • Насърчавайте детето да почиства и дезинфекцира повърхности (чина си например) и предмети (химикалки, несесер), които често докосва.
  • Поговорете с детето и му разяснете защо се налагат мерките, които са въведени (ако има такива), за да ограничи разпространението на вируса в учебното заведение – например – принудителна ваканция, нужда да се учи от дома, проверки на входа на училището и др.
  • При отменяне на екскурзии, зелени училища и групови събирания, също ще бъде добре да обясните на детето. Ако има случай на заразен ученик или учител или друг служител в училището, учебното заведение може и да се затвори за карантина – това също трябва да бъде разяснено много внимателно на хлапето, за да е подготвено и за такъв сценарий.
  • Не на последно място обяснете на детето, че дори и при леки симптоми като хрема или кашлица, ще трябва да си остане вкъщи, за да не заразява своите съученици и учители.

Факти за COVID-19, които да обсъдим с децата си

Постарайте се да давате на детето само основната информация и му напомняйте, че всички мерки, които се налага да се вземат в училище и вкъщи, особено по отношение на личната хигиена, са много важни за неговото здраве и безопасност.

Какво е COVID-19?

COVID-19 е съкратеното наименование на новият коронавирус, който беше открит за първи път в края на 2019 г., затова е и цифрата 19 в името му. Това е нов вирус и лекарите и учените все още го изучават.

В последните седмици коронавирусът разболя много хора по целия свят. Медицинските специалисти и учените смятат, че повечето болни от новия вирус впоследствие ще се оправят, особено ако са деца, но някои хора ще се разболеят много тежко, особено ако са в рискови групи.

Лекарите и здравните експерти работят много усилено и правят всичко възможно да помогнат на хората да останат здрави.

Какво се случва, когато човек се разболее от COVID-19?

Заразяването с COVID-19 може да изглежда много различно при отделните хора. В много случаи коронавирусната инфекция ще протече така все едно е грип – с температура, кашлица или затруднено поемане на въздух. Повечето болни от COVID-19 не се разболяват много тежко. Само малка група от хора, които са се заразили, имат сериозни проблеми. От това, което лекарите са установили до момента, излиза, че много голяма част от децата не боледуват тежко.

Ако човек се разболее, това не означава непременно, че има коронавирус, защото около нас има и други вируси – например вируса на грипа, от който всяка зима също заболяват много хора.

Важно е да се знае, че ако едно дете се разболее, възрастните около него ще направят всичко възможно да му помогнат да получи необходимата му помощ, за да се излекува и да се почувства по-добре.

Източник: www.cdc.gov/