Учениците в Китай се върнаха в училище с шапки от 1 метър

Докато епидемията от Коронавирус продължава да тормози света, градовете в Китай, в които са съобщени първите случаи на Covid-19, предпазливо се връщат към нормалния си ритъм. Това се случва и в едно училище в Ханчжоу, което въведе нов начин за осигуряване на безопасност на учениците чрез социално дистанциране.

Децата от началните класове там започнаха занятия в понеделник с необичайна задача, в унисон с необичайните времена, в които живеем. Хлапетата получиха творческо предизвикателство: да проектират шапка с диаметър един метър (или три техни крачки).

Шапките с две перки, наподобяващи крила, са моделирани по примера на тези, които носят високопоставените лица по време на династията Сун.

Легендата гласи, че императорът Тайзу измислил дизайна, за да поддържа придворния етикет по време на сутрешните срещи и да попречи на министрите да заговорничат срещу него.

Длъжностните лица в онези времена трябвало да стоят на една шапка дистанция един от друг, за да не могат да си шепнат. Наричат го „Социално дистанциране с високи залози“.

Администраторите в началното училище решили учениците да проектират свои собствени шапки в стила на династията на Сун, за да се постигне социално дистанциране.

Оригиналните шапки в миналото са правени от бамбук и метал, но учениците днес използват всякакви материали, включително балони, картонени тръби и дървени пръчки, за да направят свои собствени варианти.

„Това наистина беше нашето нововъведение“, заяви директорът на училището Хонг Фън пред местния ежедневник „Джеджианг“. „Ние препоръчваме на учениците да носят шапка на един метър и да поддържат разстояние от един метър.“

Социалната дистанция е водеща препоръка на Световната здравна организация за превенция от Covid-19, като се предотврати разпространението на вируса чрез дихателни капчици.

Училищата в Китай бавно започват да работят отново след затварянето им през януари, въпреки че учениците се връщат в променена среда. От тях се изисква да носят маски през целия си престой там, а някои училища проверяват дори температурата на децата при влизане в училище. Класните стаи са с пренаредени чинове, за да отговарят на препоръките за социално дистанциране.

Девет провинции позволиха на учениците да се върнат в клас в началото на април, а училищата в Пекин и Шанхай започват поетапно да отварят учебните заведения тази седмица.

Източник: goldthread2.com