Работа от вкъщи, когато децата са наоколо: 7 съвета за родители

работа от вкъщи карантина
Днес всички ние сме изправени пред нова и непредвидима ситуация – както в личен, така и в професионален план. Заради пандемията от Коронавирус все повече компании преминават към отдалечен режим на работа, училищата и детските градини са затворени, което изисква съвсем различен ритъм на живот.

Има ли начин да съчетаем работните си ангажименти с грижата за своите хлапета? Едва ли има универсален механизъм как да се случи това, но със сигурност бихме могли да използваме някои тактики, с които да превърнем деня си в по-продуктивен и по-лек за всички членове на семейството. Ето някои идеи и съвети от технологичната компания DataArt, чиито служители имат дългогодишен опит в работата от разстояние, а много от тях са и родители:

  1. Създайте си график заедно с децата (и проявете креативност)

В случаите, когато графикът ни трябва да е съобразен с децата, се налага да сме още по-прецизни и изобретателни в създаването на дневния режим и съчетаването на грижите за тях с работните процеси.


Ако има и друг член на семейството, който да работи от вкъщи, помислете за разпределяне на задълженията и съгласуване на работните часове. Децата лесно се отегчават, когато са по цял ден у дома, така че – измислете как да се забавляват, а и как да са максимално ефективни в ученето (ако са ученици). За да няма недоволство и конфликти, можете да ги включите в създаването на дневната програма, която да направите по забавен и разбираем за тях начин. В случай, че детето ви може да чете и пише, нека то да подготви програмата с дейностите за деня (вашите и неговите), макар и да не е съвсем прецизна. Това ще му помогне да се почувства съпричастно и да ви съдейства с по-голям ентусиазъм (та дори и това да се състои само в пазенето на тишина).

За по-малките можете да помислите за визуализиране на дневния график с картинки по часове, които те да нарисуват и оцветят.

  1. Бъдете снизходителни – децата са просто деца

Ясно е, че няма как да очаквате хлапетата да спазват всичко стриктно и да се придържат непрекъснато към планираното, така че – проявете разбиране. Целта на графика е, както те, така и вие, да успеете да свикнете по-лесно с новосъздалото се положение. Истината е, че децата обичат правила, колкото и да им се съпротивляват понякога. За тях правилата са начин да се внесе ред в света, който тепърва опознават, още повече в ситуация като сегашната, която и за самите възрастни е нова и хаотична. Колкото и добре да се опитвате да планирате деня си, като нищо 4-годишният ви син ще се включи ненадейно във видеоразговора с шефа ви или ще нахлуе с бурни възгласи в стаята, докато се опитвате да се концентрирате. В подобни случаи е малко вероятно да срещнете упреци от колегите си, тъй като вероятно и те са в подобна ситуация.

Ако работата ви го позволява, можете да отделите повече работни часове рано сутрин и по-късно вечер, за да сте по-продуктивни и да намалите риска от това да ви прекъсват с реплики от типа „Скучно ми е“ и „Гладен съм“.

  1. Обяснете на децата защо се налага всички да са у дома на разбираем за тях език

Огромният поток от информация за новия вирус неминуемо достига и до децата. Слушайки непрекъснато новини, разговори и изказвания по темата, напълно нормално е и те да са объркани. Освен че трябва да им обяснят на разбираем език какво точно се случва и как да се предпазят, родителите трябва да ги информират и защо се въвежда карантината, защо вместо да са на градина или училище, децата трябва да стоят у дома, а родителите – да работят от вкъщи.

Тук отново на помощ идва способността ни да говорим разбираемо и спокойно. Кажете на своето хлапе, че ситуацията е временна, че всички останали деца от класа или групата в детската градина също са си у дома и че сегашното положение изисква всички в семейството да си помагат и да се съобразяват един с друг. Колкото по-голямо е детето, толкова по-лесно ще може да асимилира информацията.

  1. Опитайте се да следвате дневния режим, който децата имат в нормална ситуация

Важно е да запазите доколкото е възможно графика, който децата имат в нормалното си ежедневие, ако това не пречи съществено на работата ви. Ако детето е първа смяна на училище, организирайте ученето на уроците да става в същия времеви диапазон. Ако пък ходи на детска градина, се опитайте да правите сходни неща на тези, които се случват там (време за закуска, време за следобеден сън, време за рисуване и учене и време за игра).

Със сигурност задачата не е лека и е трудно да се балансира работата с домашното обучение на учениците, особено, ако се налага да им помагате в уроците. Грижата за малките също изисква концентрация и търпение, именно затова е важно да се придържате към определена рутина, която да ви даде възможност да свършите и своите задачи.

  1. Използвайте визуални сигнали, за да сведете до минимум прекъсванията

За да знае детето, че сте в конферентен разговор или че в конкретен времеви интервал от деня не бива да ви прекъсва, създайте си някои правила, с които да го подсещате. Може да бъде чрез цветни листчета, поставени на видно място, или табелка на вратата на стаята, в която работите. Ситуацията е нова и не е лесно за хлапетата да свикнат с нея, особено за толкова кратък срок, ето защо имат нужда от подсещане, а не от порицание. Ще ги мотивирате повече, ако им позволите да участват в създаването на съответните сигнали (да нарисуват знак „Не ме безпокойте“ или да оцветят знак „Стоп“).

Ако не разполагате с отделна стая, в която да работите, обособете си работно кътче. Обяснете на детето, че когато родителят седи там, той е зает. Можете дори да използвате лента, поставена на пода, за да маркирате откъде започват „стените“ на вашия „офис“, което ще помогне на детето да разбере какви граници трябва да спазва. Използването на слушалки ще е полезно не само за намаляване на шума, но и ще послужи като допълнителен визуален сигнал към детето, че в момента работите.

Ако няма друг възрастен, който да ви помага с грижите за децата, визуалните сигнали стават още по-важни, особено ако живеете в малко пространство.

  1. Оставете си време за почивка, игри и физическа активност

В ситуация като тази, рискът от това да попаднете в центрофугата на преумората и изнервените отношения между членовете на семейството е огромна. Работата е важна, но не по-малко важно е и да се погрижите и за емоционалното и физическо здраве, както на вас, така и на децата. Опитайте се да свършвате с работните си задължения в определен час, така детето ще знае, че след това сте на разположение за общи занимания и игри (вижте някои идеи ТУК). Липсата на физическа активност и игри навън могат да направят вашето дете нетърпеливо и търсещо начин да изразходва енергията си. Ето защо, измислете си общи дейности, които да включват физическа активност – може заедно да правите гимнастика, йога или друг тип упражнения, които да са забавни за хлапетата.

Колкото и странно да звучи, някои типично детски занимания могат да се окажат подходящи и за вас и да допринесат за постигане на спокойствие и баланс – такива са оцветяването, изрязването, моделирането, рисуването.

7. Използвайте технологиите с образователна цел

Вместо детето ви да стои безцелно пред телевизора, сменяйки каналите, докато вие се опитвате да отговорите на някой e-mail, по-добре използвайте технологиите ефективно и с образователна цел. Вече съществуват много начини за учене онлайн, приложения за телефони и таблети, с които децата да учат чужди езици, да пеят и рисуват, та дори и да гледат интерактивни телевизионни програми. В момента много образователни институции пускат своите курсове по езици, изкуства, музика и технологии безплатно, така че – може детето ви се възползва от това, вместо да скучае, докато работите.

…и още нещо:

Нека си напомняме, че „и това ще мине“, а дотогава – прекарвайте времето с децата си пълноценно и приятно. Това е шанс да се сближите, да се опознаете още по-добре и да се подкрепяте и помагате, въпреки трудната ситуация.

 

Вижте още:

14 идеи за игри, в условия на карантина за деца от 0 до 5 години

Епидемията от COVID-19 ни учи на много повече от това да си мием ръцете

Как да говорим с децата за коронавируса?

14 идеи за домашни игри в условия на карантина