Тренировки за деца у дома – 7 съвета от практиката

спортни занимания у дома

Защо е важно децата да продължат със спорта по време на социална изолация? Всички знаем за позитивите, които спортните занимания дават не само върху тялото и характера на малкия човек, но и върху неговото здраве и имунен отговор. Освен това движението освобождава малчугана от натрупалата се излишна енергия  и влияе пряко върху настроението и поведението му.  И ако позитивите от спортуването се проявяват веднага, то негативите от липсата на такова, освен веднага, се виждат и в дългосрочен план. Всяка голяма пауза за едно спортуващо дете се отразява пагубно за физическата форма, но по-страшно – за емоционалната ангажираност с дейността. Децата, които спират и прекъсват често, не могат да изградят добри спортни навици и им е трудно да продължат отново, когато дойде време за редовни занимания.

Сигурни сме, че повечето родители знаят всичко това, но покрай работата от вкъщи, дистанционното училище и грижата за останалите членове на семейството просто не им остава ресурс да мислят и за спорт. Всъщност, не е чак толкова трудно да организирате детето да тренира самостоятелно вкъщи! Вярно е, че в началото се изисква инвестиция на време и енергия и от ваша страна, но тя ще ви се отплати с още един час на ден, в който детето може да прави нещо само, а вие да откраднете време за себе си.

Подготвили сме 7 съвета от нашия опит с дистанционните тренировки, които работят!

  1. Направете атмосферата у дома подходяща за спорт

Поканете спорта у дома! Помислете какво е специфичното оборудване в спортната зала и с какво може да се замени вкъщи? Например за татамито в бойните изкуства, както и дюшеците в гимнастиката може да се използва килимче или одеяло. За опора в балета може да послужи стол или подвижна закачалка, а тежестите във фитнеса лесно могат да се заменят от бутилки с вода. Да, трудно се пресъздава футболното игрище или лекоатлетическата писта, но доста други спортове могат да се практикуват в домашни условия. Нужна е просто малко повече креативност. Децата имат нужда от много малко реалност, за да заработи тяхното въображение. Понякога е достатъчно само да поставите специфичен предмет, който се асоциира със спортното занимание, за да оживее то в съзнанието на малчугана. (Японските надписи в бойните изкуства, баскетболната топка, обръча в гимнастиката.)

  1. Изберете подходящо спортно облекло

Какво е специфичното облекло, с което децата тренират в спортната зала? Кимоното в бойните изкуства, трикото в гимнастиката, бутанките във футбола. Настоявайте детето да облича дрехите за тренировка, когато тренира, защото те му дават принадлежност!

  1. Правилата в спортната зала трябва да се спазват и у дома

Придържайте се максимално към реда в спортната зала. По време на редовната тренировка най-вероятно се изисква от децата да бъдат фокусирани в конкретната дейност, без да им се позволява да влизат /излизат в тренировката по няколко пъти. Не го правете и вие. Щом веднъж тренировката е започнала, не може да има влизане/ излизане от стаята отиване да „видя нещо“, да „питам само“ или „да си почина малко“.

  1. Намалете разсейващите фактори

За да остане детето фокусирано, опитайте да му осигурите  спокойна среда. Вие не можете да работите добре, когато е пуснат телевизора, детето ви дърпа, а другият родител ви обяснява как е минал денят му. Така е и с малките човеци. В пространството за тренировка изключете телевизора/компютъра, отделете го от по-малките брат/сестра и не говорете с него или останалите членове на семейството докато той/тя тренира.

  1. Изберете подходящо време от деня

Най-добрият вариант би бил да запазите обичайните дни и часове за тренировка. Ако има специален „ритуал“ който правите преди или след посещението в спортната зала – запазете го.

Ако сте под друг режим по време на карантината и обичайния час за тренировка не е възможен, може да го смените, но спазвайте основните принципи: детето да се е нахранило, да е отпочинало и да не предстоят разсейващи събития. Нека цялото семейство се съобрази с ангажимента на малкия спортист – не е добра идея да вечеряте и/или да гледате телевизор в същото помещение, докато той/тя се опитва да тренира.

  1. Помислете как да бъде структурирана тренировката

Във всеки спорт има специална и обща работа (ОФП). Провокирайте детето да си спомни какво обикновено  прави на тренировка като загряване или сработване преди специалната работа. В общия случай това са упражнения, които се изпълняват индивидуално и не изискват уреди или специфично оборудване. И тъй като те могат да се правят навсякъде, са идеални за домашни условия. Разбира се, всичко по-специфично и характерно за спорта, което детето може да изпълни само в къщи е добре дошло. Насърчавайте го да експериментира и да ви показва какво умее.

  1. Потърсете връзка с треньора

Много от спортните клубове към момента успяват да организират заниманията си онлайн. Ако не на живо, може би могат да ви изпратят записи или задачи за домашна работа, ако ги попитате какво може да се прави вкъщи. Нашият опит показва, че домашните тренировки могат да бъдат доста успешни, особено ако това е единствената алтернатива децата да продължат да се движат и да запазят своята ангажираност към спорта. Бъдете активни като родители, участвайте редовно, задавайте въпроси, търсете обратна връзка. За треньорите този начин на преподаване също е нов и специфичен. Не търсете „кусури“, а мислете как с тях сте в един отбор и каква е вашата обща цел – детето да поддържа своя здрав дух в здраво тяло и да изразходва своята излишна енергия от продължителното застояване в къщи.

И не забравяйте – инвестицията в тренировките на най-малките се отплаща в спокойствието на цялото семейство… особено по време на социална изолация!

Автор: Весела Велин, основател на школа по Айкидо Шинчоку

www.shinchoku.club