Как да изберем раница за първокласника?

първокласник раница

Изборът на ученическа раница, особено когато става въпрос за първокласник, е трудна задача. Детето ще използва раницата всеки ден, което означава, че на първо място тя трябва да е здрава. Ще трябва също така да събира доста училищни принадлежности – тоест добре е да бъде и функционална. Да не забравяме, че ще се налага детето да я носи само, което изисква тя да бъде и удобна. Разбира се, не на последно място раницата трябва да бъде съобразена и с вкуса и желанията на детето, но най-важно е тя да не застрашава неговото здраве.
Като вземем предвид всичко това, идеалната раница за нашия първокласник, е добре да отговаря на следните изисквания:

Тегло

Теглото на раницата не трябва да превишава 10-15% от теглото на детето. Това означава, че ако вашият първолак тежи около 25 кг, раницата с всичко в нея не бива да надхвърля 3-4 кг.

Ширина и височина

Раницата не бива да превишава ширината на раменете, а височината й трябва да бъде най-много до 30-40 см, така че да не достига краката на детето, когато е на гърба му.

Презрамки

Презрамките на раницата трябва да са широки, меки и с възможност за регулиране, за да може детето да носи раницата и когато е облечено само по блузка, и когато е с дебело яке през зимата. Много е важно да учите детето си да носи раницата с двете презрамки, за да предотвратите гръбначните изкривявания.

Гръб

Гърбът на ученическата раница е препоръчително да бъде твърд, но да има меки подложки на нивото на кръста.

Цвят

Цветът на раницата е важен за безопасността на детето по улиците. Ето защо, най-добрият вариант е да се избират ярки, сигнални цветове и светлоотразителни елементи.

Разпределение

Раницата за първокласника трябва да има поне две отделения – за учебниците и за всичко останало. Външните и страничните джобове са допълнително удобство – за шишето с вода, за тефтерче или евентуално телефон.

Идентичност

Не е без значение децата да харесват и разпознават лесно раницата си – те имат нужда от това. Затова, ако поради някаква причина не можете да осигурите раница с най-желаните от вашия първокласник картинки, може да добавите висулка или ключодържател, който да я превърне в любима вещ на детето.

Полезни съвети за ученическата раница в първи клас
  • За да се избегнат гръбначни изкривявания или травми, научете детето да поставя раницата си на масата или чина, преди да я сложи на гърба си.
  • Създайте навик на хлапето всеки ден да изпразва раницата напълно и да слага в нея само необходимите неща за следващия ден като сверява в седмичната програма.
  • Помогнете на вашия първокласник да организира съдържанието в раницата, като му осигурите подходящи папки и несесери за необходимите пособия по различните предмети. Детето например много бързо ще запомни, че нещата по математика са в зелената папка, а по български – в червената.
  • В началото, докато първолакът изгради умение сам да подрежда раницата си, препоръчително е да го правите заедно с него или поне да я проверявате, след като то я е подредило.
Списък с необходимите покупки за първокласник може да видите ТУК

 

Статията е базирана на информация от Наръчник за родители „Добре дошли в 1. клас“,
съставен и издаден от Асоциация Родители

Вижте още:

Диян Стаматов, 119 СОУ: „Едносменният режим е много по-подходящ за първокласниците“

Как да получим сумата от 250 лв. за първокласник

Списък с необходимите покупки за първокласник

Преходът от детска градина към училище – трудностите за един първокласник