Как да стимулираме активността на бебето в часовете за бодърстване?

Когато наскоро родилите майки споделят опита със своите бебета, често се чуват различни мнения по много теми, включително и по темата как най-добре да се организира денят на бебето. Планирането на време, в което бебето да остава само, е въпрос, който предизвиква различни коментари. Повечето родители с новородено у дома не проявяват интерес към това, но оставянето на детето за известно време само, под родителско наблюдение, е изключително важна възможност за учене. Да се остави бебето „само“ не означава да се остави без наблюдение, а да му се предостави възможността самичко да изследва своя свят, без да бъде постоянно забавлявано.

Как може да стане това? Опитните, ориентирани към бебето родители знаят, че това е поетапен процес, започващ с още от първите дни на детенцето у дома.

Столче за кърмачета или бебешка седалка за кола

Това е елемент от практичното бебешко оборудване, който е особено удобен през първите няколко месеца от живота на бебето. Днес терминът „столче за кърмачета“ е приравнен с друг термин – „бебешка седалка за кола“. Това е преносимо столче, което повдига бебето точно толкова, колкото му е необходимо, за да гледа своя малък свят. Родителите могат да намерят място за столчето абсолютно навсякъде. В първите си дни повитото бебе може да се слага да спи по време на дневния си сън в столчето за кърмачета. Когато стане по-осъзнато, може да се присъедини към мама и татко по време на хранене или да бъде сложено пред стъклената врата на терасата, за да гледа външния свят, докато седи в столчето.

Бебешки шезлонг

Той е предназначен за бебета, които могат да държат главичката си без нужда от подкрепа – обикновено на 3-4 месеца. Мести се лесно там, където са мама и татко. Ако мама е в кухнята, бебето може да се сложи в шезлонга при нея, за да гледа как тя приготвя вечерята. Ако тя простира, кърмачето ще се радва да гледа как става това и да й прави компания. Бебешкият шезлонг е чудесен и за мъничета, които страдат от лека форма на рефлукс. Ако сложите бебето в по-изправено положение за 10-15 минути след хранене, за да се слегне храната, опасността от връщането й значително ще намалее. Обезателно закопчайте предпазния колан на шезлонга и никога не оставяйте бебето без наблюдение. Както и при всички други аксесоари от бебешкото оборудване, отделете време да изчетете инструкциите за употреба.

Лежане по корем

Слагането на бебето по корем като част от неговия дневен режим може да започне когато мъничето започне да държи главата си стабилно само, което обикновено става между 12-тата и 16-тата седмица след раждането. Днес бебетата прекарват по гръб над 12 часа на денонощие, понякога по цели 16 часа. Един от резултатите е, че педиатрите и семейните лекари започват да забелязват съществен ръст в случаите на плагиоцефалия, което е медицински термин за сплескана бебешка главичка. Това се дължи на прекалено дългото време, което бебето прекарва, лежейки по гръб. Също така се наблюдава забавяне на укрепването на мускулите на врата и краката, необходими за повдигане на главата, преобръщане и пълзене, както и забавяне в развитието на фините двигателни умения. Поставянето по корем е превантивна контрамярка за коригиране на дефицитите от спането по гръб.

Идеалното време за поставяне по корем е малко след хранене, когато бебето е разбудено и доволно, но не непосредствено преди слагането му да спи, когато е уморено. Можете да го сложите на одеяло или в кошарката му. Едно от любимите места на бебето за лежане по корем е на гърдите на мама или татко. Леко движете ръчичките му, докато му говорите и му се усмихвате. Докато се занимавате с бебето, то ще реагира като повдига глава и ви гледа. Слагането по корем е дейност от времето за будуване, която можете лесно да планирате и да включите в режима на вашето бебе. Всъщност това е нещо, което задължително трябва да планирате, за да се развива добре бебето. Повечето педиатри препоръчват най-малко 30 минути време по корем всеки ден.

Люлка

Днес има голямо разнообразие на люлки с най-различни функции, включително с различни скорости на люлеене, различна степен на наклона и най-различни песнички и мелодии, които звучат, докато бебето се люлее. Опцията за различна степен на наклона върши добра работа, ако използвате люлка след хранене, тъй като така се намалява натискът върху пълното коремче. Поставянето на бебето в люлката му дава възможност да гледа какво става наоколо, но не го оставяйте да му става навик да заспива в люлката. Когато става дума за по-кисели бебета, те се успокояват по-добре, когато люлката се люлее по-силно и по-бързо. По-бавната скорост е благоприятна, когато бебетата са по-спокойни.

Забавна проходилка

Когато бебето вече може да стои изправено и има добър контрол на главата и врата, използването на забавните проходилки е друга интересна дейност за моментите, в които е будно. Това е стационарен център за активност с разнообразни предмети за изследване, които помагат на бебето да развива координацията си между очите и ръцете. Проходилката помага и за укрепване на мускулите на краката на мъничето, защото в нея то се избутва и се движи.

Кошарка

Към 6-тата седмица кърмачето може да прекарва част от времето си за будуване в бебешкия шезлонг, сложен в кошарката. Тъй като бебето расте и започва да се преобръща, кошарката е безопасно място, особено когато родителите са заети с домакински грижи, занимават се с другите деца в семейството или имат други задачи. Кошарката предлага разнообразни предимства. Тя предоставя безопасна среда за игри и може да служи и за преносимо легло. Идеална е за поставянето на стационарния център за активност през 2-рата половина на първата година на бебето.

Аксесоари, свързани с будуването

Картинки

Всички бебета се раждат изключително късогледи, което означава, че не могат да се фокусират върху обекти на разстояние. Мъничетата виждат много размазана картинката, която виси на стената на 2 метра от тях. С всяка изминала седмица обаче зрението постепенно се подобрява и обикновено се нормализира около 2-годишна възраст. Ето защо, най-добре е да изчакате да минат 3 или 4 месеца, преди да започнете да разкрасявате интериора в детската стая с ярки цветни картинки.

Движещи се играчки и център за активна гимнастика

Движещите се музикални играчки помагат на бебето да се научи да следи с очи, но първо е необходимо то да може да се съсредоточава. Тъй като това става около 3-4 месец след раждането, затова е препоръчително да изчакате до тогава, преди да вземете такива играчки. Центърът за активна гимнастика и играчките, които висят над бебето и издават звуци, когато то ги докосне с ръчичка, помагат за развитието на координацията между горните крайници и очите му. Удрянето на дрънкалките е необходимата подготовка за посягането към обекти и хващането им. От съображения за безопасност не оставяйте активната гимнастика или движещи се играчки над бебе, което вече се е научило да се изправя и да хваща.

Над статията работи: Яна Атанасова

Из книгата „Да станем мъдри родители: бебето от 0 до 6 месеца“ на педиатъра д-р Робърт Бъкнам и съавтора му Гари Езо. В България книгата достига до родителите благодарение на издателство „Изток-Запад“.