Как посрещат Коледа и Нова година по света?

коледа нова година по света

Коледните и Новогодишни празници се очакват с нетърпение в много държави по света. Традициите обаче навсякъде са различни и доста специфични. Ето как посрещат Коледа и Нова година в някои европейски страни и какви обичаи се спазват там:

Коледа и Нова година в Австрия

Австрия е страната, където се „ражда” известната коледна песен „Тиха нощ, свята нощ”. Австрийските деца имат специални календари с цифри от 1 до 24, които са пълни с лакомства, и така отброяват дните до Коледа.

Странно, но факт е, че в Австрия си нямат дядо Коледа, а имат Крискинд, който идва на Бъдни вечер. Той прилича на ангелче, рус и слабичък, с бели дрехи и с крилца. Децата вярват, че той украсява елхата и носи подаръците. Така те не участват в украсяването на елхата, а родителите тайничко правят това сами.

На Бъдни вечер се яде риба, а на Коледа, след като се приберат от църква, семействата имат тържествен обяд, който включва и месо. Правят се много сладки, а традиционният коледен сладкиш е щолен с пудра захар и плодове.

На Нова година има много забавления, всички са облечени празнично, предимно се яде раклет, нещо като скара, която се потапя в различни сосове в панички.

Коледни и новогодишни обичаи в Холандия

Преди няколко века в Ню Амстердам, днешен Ню Йорк, холандците спазвали своя обичай да си разменят подаръци на деня на Свети Николай (Синт Николаас) на 5 срещу 6 декември.

По-късно Синт Николаас (или както му казват децата Синтерклаас) започнал да се свързва със Санта Клаус, тъй като в онези времена пакетите с подаръци, пренасяни по пощата, стигали до своите получатели много бавно, почти на Коледа. Така Свети Николай, покровител на моряците, започва да се свързва с Коледа.

Всяка година Свети Николай акостира в различен град, за да може да зарадва колко се може повече деца. Винаги се посреща тържествено от градската управа, начело с кмета и огромно множество от развълнувани деца и родители.

След като изслушва всички весели песни, с които децата го посрещат, той прави обиколка на белия си кон из цялото градче, съпроводен от забавните си и остроумни помощници, от духовата музика на града и куп дечица със сияещи от радост очи. Доверените помощници на Синтерклаас раздават пепернотен (малки курабийки) и бонбони на децата от огромните си чували.

В Испания

По време на Коледните и Новогодишни празници в Испания се изпълняват много обичаи. Страната на тореадорите е известна с многобройните си карнавали и фиести по всяко време на годината. През вековете Коледа, който е предимно християнски празник, се превръща в семеен.

С настъпването на Бъдни вечер всички испанци се събират с близките си около богатата трапеза. Във всяка област на страната коледните обичаи са различни. Както в повечето католически страни, на Бъдни вечер се яде риба. За коледната трапеза едно от най-разпространените ястия са морските дарове. За десерт традицията повелява децата да хапват специални коледни сладки, наречени туронес.

Интересно и по-различно от обичайно приетото по света е, че в Испания децата получават своите подаръци чак след Нова година. Според техните обичаи не Дядо Коледа, а трима мъдри царе носят подаръци на послушните деца.

Новогодишната нощ също заинтригува с някои интересни и чудновати традиции. Така например, малко преди настъпването на Нова година, всички си подготвят по 12 зърна грозде. В последната минута на старата година започват 12 камбанни удара, като на всеки един трябва да се изяде по 1 зрънце грозде. Нужна е изключителна сръчност и бързина, тъй като, според традицията, ако не успееш да изядеш всички 12 зърна, няма да имаш късмет през годината. А за още повече късмет, задължително е да носиш нещо червено. Червеният цвят според испанците носи късмет и хубави моменти през новата година.

5 и 6 Януари са дните на Los Reyes Magos (Тримата Крале), които всички деца очакват, защото тогава именно Тримата крале раздават подаръци. Тези два дни са едни от най-веселите и забавните.

Как празнуват във Франция?

Много от старите френски традиции са свързани с началото на Коледната ваканция. Обикновено се провежда куклен спектакъл в навечерието на Коледа, най-често в полунощ, когато се ходи на църква за традиционния Christmas Mass. След месата, хората се събират на Бъдни вечер, наречена Le Réveillon, напомняща за раждането на Христос. Менюто за този случай, зависи от региона, но обикновено се състои от традиционни ястия: пълнени птици (пуйка, петел, гъска, пиле) и Boudin blanc (традиционна френска наденица, за чието приготвяне се използва само свинско месо, пресни яйца и мляко).

Децата очакват Пер Ноел (Дядо Коледа) и оставят обувките си пред камината, където на сутринта ги откриват пълни с подаръци. В Елзас на празничната трапеза се поднасят пълнена гъска, в Бургундия популярна е пуйката с кестени, а на Нова година в Париж и околностите му се сервират основно стриди. За десет хапват Ла бюш де ноел – коледен сладкиш, който прилича на стъблото на дърво с декорации.

Коледа в Англия

В Англия Бъдни вечер не е празник, а се празнува само Коледа. На 24 се оставят подаръците под елхата и сутринта на 25-ти докато пият топло какао или чай, децата ги отварят. Подаръците са предимно играчки. В началото на декември англичаните изпращят коледни картички за цялото семейство и за всички приятели и колеги.

Коледа е семеен празник и не се ходи на църква. Коледното меню включва пуйка, картофено пюре, варен грах и сладки картофи, пие се червено вино, а за децата – вода или ябълков сок. Традиционният плодов сладкиш се прави поне 1-2 месеца преди Коледа. Пеят се коледни песни след вечерята и децата игpаят на различни игри. Почти всички са облечени с пуловери с дядо Коледа, а децата – с коледни костюмчета.

Англичаните не посрещат новите години с шумни празненства. На Острова не е прието да се канят гости. Но неписано правило е, че срещу Нова година или на следващия ден всеки може да навести който и да е дом, без покана.

Коледа и Нова година в Швеция

В Швеция Коледа се празнува на обяд или следобед като семеен празник. Храната за Коледа е на шведска маса, т.е всеки си избира студени предястия от солена риба, яйца, хляб, кашкавал. Типични са топли ястия от малки кюфтенца и кремвирши, огретен с риба и без сирене. Пие се гльог – напитка, подобна на сладко вино, която може да е алкохолна или безалкохолна.

Любим десерт е мляко с ориз, в което слагат една ядка и на когото се падне, той ще се ожени скоро според едно старо поверие. В наши дни обаче поверието е променено, защото на когото се падне, той трябва да измие чиниите тази вечер.

Коледната украса се поставя на 1 декември, всички имат звезди и светлини по прозорците, а навън украсата е изключително пищна, с безброй светещи лампички. Има специален ден за разваляне на елхата и този ден е 13 дни след Коледа. Танцува се около елхата и се ядат закачени шоколади и сладки.

Дядо Коледа се казва Томтен – тoй влиза и пита има ли добри деца в тази къща, а в някои семейства оставя подаръците под елхата.

Традициите в Италия

Коледа е религиозен празник, най-важният в Италия, по-важен отколкото Великден. На 8 декември италианците украсяват елхата. Освен елхата се слага и яслата, която пресъздава обстановката, където се е родил Исус. На 24 декември в полунощ в нея се поставя и самият Младенец.

Бъдни вечер не се празнува. Може да се отиде от 22 до 00 ч. на меса или пък всеки да си останат вкъщи със семейството. Подаръците, както при нас, се оставят под елхата и на сутринта на Коледа децата с трепет се устремяват към Коледното дърво. Следва тържествен обяд на 25 декември със специално коледно традиционно меню: пуйка с кестени, тортелини в бульон и панетоне с портокалови корички и стафиди. Обядът продължава до вечерта с много роднини и приятели.

Нова година  се празнува с приятели вкъщи или навън, има и заря. Менюто включва огромна варена наденица, която се реже като салам, яде се с леща и с картофено пюре

В Италия 6 януари е заключителният ден на празниците. Празнува се I tre Re magi или „трите влъхви“, когато отново се подарява нещо на децата, обикновено сладки. Този ден е интересна комбинация от религиозни и езически обичаи. При децата идва Ла Бефана (баба Яга) Тя обаче е добричка и носи чорап със сладки и изненади, така че италианските деца я чакат с нетърпение. На 7-ми януари в Италия се разваля елхата.

Е – така празнуват Коледа и Нова година в различните държави по света. Но помнете – празниците ги правим ние, а не мястото, на което сме. Празниците са истински само, когато а споделени с любимите ни хора, когато има настроение, усмивки и разбирателство.
Весели Коледни и Новогодишни празници, бъдете здрави и щастливи!

Автор: Невена Басарова-Дичева,

основател на Първа Детска Академия за Добри Обноски

За контакт:
n.basarova@kids-academy.bg
www.kids-academy.bg

+359 895 662 555

Вижте още:

Не пропускайте моментите с децата си, те няма да се повторят

Дете написа коледно писмо, което всеки един от нас трябва да прочете

10 страхотни идеи за коледна декорация от подръчни материали

Научете децата си на тези 12 неща