Какви традиционни ястия да сложим на трапезата за Бъдни вечер?

бъдни вечер трапеза
Снимка: utre.bg
На 24 декември православните християни отбелязват Бъдни вечер. На този ден, в навечерието на един от най-големите празници – Рождество Христово – цялото семейство се събира около трапезата. По традиция вечерята започва малко по-рано от обикновено, а масата е отрупана с постни ястия. Добре е ястията и храните да бъдат нечетен брой, най-малко 7, прието е да има също така вино и плодове.
Какво задължително трябва да сложим на масата на Бъдни вечер?

По традиция на този ден се приготвят питка с паричка, сарми, ястия със зрял боб, зимна салата, постна разядка с чесън, ошав, варено жито с мед и орехи, тиквеник или тиква, печени ябълки с мед и канела или баница с ябълки и други постни ястия.

Ако се чудите какво да включите в празничното меню на вашето семейство и как точно да го сготвите, следващите насоки и рецепти могат да ви вдъхновят и да ви улеснят.
  1. Питка с паричка


Празничната трапеза на Бъдни вечер не може да мине без домашно приготвения обреден хляб, който в този ден е содената питка. Тя се приготвя много по-бързо, отколкото другите видове хляб, тестото няма нужда от втасване, а някои рецепти са дори и без месене. В питката за Бъдни вечер задължително се слага паричка и когато цялото семейство седне на вечеря, най-възрастният представител на рода разчупва хляба и дава по едно парче на всеки член на семейството.
Традиционна рецепта за содена питка можете да видите ТУК. А ето и още една идея за содена питка с газирана вода и мед:

Содена питка с газирана вода, мед и семена – рецепта

Продукти
  • 2 и ½ чаени чаши брашно
  • 1 чаена лъжица хлебна сода
  • 1 и 1/3 чаени чаши газирана вода
  • 1 чаена лъжица сол
  • 1 чаена лъжица мед
  • 50 грама семена
Приготвяне

Брашното се пресява и в голяма купа се смесва заедно с другите сухи съставки – содата, солта и семената, които могат да бъдат маково семе, ленено семе, сусам, или пък микс от предпочитаните от семейството семена. Към сухите съставки се добавят медът и газираната вода и всичко това се разбърква с дървена лъжица. След като се размеси добре с лъжицата, ръцете се намокрят с вода и се оформя тестото във формата на топка. Тя се поставя в тава, върху дъното на която има хартия за печене. Питката се поръсвате с брашно отгоре. С остър нож може да се направи разрез във формата на кръст върху топката тесто. Содената питка се пече в предварително загрята на 220 градуса С фурна за около 10 минути, след което на 180 градуса С за приблизително 30 минути или докато придобие препечена коричка.

  1. Сарми

Сармите също са сред традиционните ястия, които е прието да присъстват на масата на Бъдни вечер. За този празник те задължително трябва да бъдат постни, като могат да се приготвят както зелеви, така и лозови сарми. За зелевите сармички е най-добре да се използват листа от кисело зеле, а за лозовите – в този период на годината в търговските вериги могат да се намерят консервирани лозови листа. Три рецепти за постни сарми, които са много апетитни и сравнително лесни за приготвяне можете да видите ТУК.

  1. Ястие от зрял боб

По традиция на трапезата на Бъдни вечер трябва да има и ястие с боб. Независимо дали ще бъде бобена чорба или яхния, боб на фурна, боб в гърне, пълнени чушки с боб, бобена салата или дори нетрадиционни комбинации като зрял боб с леща, боб с ориз или боб с къри. Важно е да се отбележи, че е добре бобът да бъде накиснат предварително в хладка вода за минимум 8-10 часа, тоест ако го накиснете от предишната вечер, на следващия ден вече ще бъде готов за варене. Ето няколко рецепти, които могат да се приготвят за празничната вечеря на 24 декември.

Традиционна боб чорба

Продукти
  • 1 чаена чаша боб
  • 1 средноголям морков
  • 1 глава лук
  • 1 чушка
  • 1 чаена лъжичка джоджен
  • 1 чаена лъжичка червен пипер
  • ½ чаена лъжичка мащерка
  • 4 супени лъжици олио или зехтин за готвене
Приготвяне

Предварително накиснатият от предишния ден боб се измива и се слага в тенджера да заври. След като заври, водата се изхвърля и се налива нова. Това може да се повтори два или три пъти – колкото повече води се изхвърлят след завирането, толкова по-щадящо за стомаха ще бъде бобеното ястие. Все пак, добре е да се изхвърли поне водата от първото завиране и да се махне пяната, която се образува при кипването на боба. Накрая се налива 1,5 литра вода и бобът се оставя да ври на слаб огън. Важно е да се знае, че на този етап от готвенето не бива да се добавя сол, защото тя ще възпрепятства сваряването. Бобът трябва да ври, докато омекне. За всеки сорт боб времето за варене е различно, затова непременно трябва да се опитва през определени интервали от време. Когато бобът омекне, се добавят зеленчуците, нарязани на ситно, подправките и олиото или зехтинът за готвене. След 40-50 минути бобената чорба би трябвало да е готова за сервиране, но това отново зависи от вида на боба и трябва задължително да се пробва.

Боб на фурна

Бобът на фурна може много лесно да се приготви от традиционните рецепти за боб чорба или яхния, при които обаче се добавя една последна стъпка. Бобената супа или яхния се изсипва в тава, която е препоръчително да бъде по-малка, за да се получи по-дебел пласт печен боб. В предварително загрята на 200 градуса С фурна се поставя тавичката с бобената чорба и се пече докато водата изври или докато се получи коричка.

Боб в гърне

Продукти
  • 300 грама боб
  • 6 големи глави лук
  • ½ чаена чаша олио
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 чаена лъжичка черен пипер
  • ½ чаена лъжичка червен пипер
  • 1 литър вода
Приготвяне

Накиснатият от предходния ден боб се измива и сварява като първите две-три води след като заври се изхвърлят. Бобеният бульон от сваряването се запазва за по-късно. Лукът се нарязва на кръгове и леко се задушава с малко мазнина, добавят се и подправките. В глинено гърне се нареждат един пласт боб, след него – пласт лук, като най-горният слой трябва да бъде от боб. След това всичко се залива с олиото и бобения бульон. Гърнето се поставя във загрята фурна на 180 градуса С и се готви до готовност, но минимум 40 минути.

Пълнени сухи червени чушки с боб

Продукти
  • 500 грама боб
  • 12 сухи червени чушки
  • 2 средноголеми глави лук
  • 1 стрък праз
  • Олио или зехтин за готвене
  • Подправки на вкус – сол, джоджен, чубрица, дафинов лист, червен пипер
Приготвяне

Бобът се накисва предварително от предната нощ. На следващия ден се измива, сварява се като първите 1 или 2 води след завиране се изхвърлят. Свареният боб се намачква. Лукът и празът се нарязват на ситно и се задушават с малко мазнина. Добавят се последователно намачканият боб и подправките на вкус. Междувременно в друг съд се загрява вода и в нея се попарват чушките за 2-3 минути. След като се извадят от водата и отцедят, те се пълнят с бобената смес, отстранява се само дафиновият лист. Чушките се подреждат в тавичка, заливат се с бульона, останал от сваряването на боба и се пекат в умерено загрята фурна.

  1. Зимна салата

Салатата е много важна за всяка вечеря. През зимния сезон много подходяща е туршията, която от една страна е част от традиционната българска кухня, а от друга е и много здравословна, защото съдържа голямо количество витамини и полезни ензими, които се отделят при процеса на естествена ферментация. Именно туршия можем да поднесем като една от постните храни на Бърни вечер, а другият вариант е зимна салата от сурови зеленчуци, като през този сезон спокойно може да се направи салата от кореноплодни. Ако имате нужда от идеи, 6 рецепти за лесни и вкусни зимни салати можете да намерите ТУК.

  1. Ошав

Ошавът също е едно от задължителните традиционни ястия за празничната трапеза на Бъдни вечер. На практика той представлява компот от сварени сушени плодове. Въпреки че приготвянето му е много лесно обаче, все пак има някои тънкости, които е добре да се знаят. Например това, че сушените плодове трябва да се накиснат предварително и да престоят няколко часа (минимум 2 часа), преди да се сложат за варене. Друг важен момент е, че ако ошавът е от различните видове плодове, те трябва да се добавят последователно, защото някои от тях се варят по-дълго от други. За по-приятен аромат може да се добави настъргана кора или сок от цитруси, листенца мента, канела или джинджифил. Ето и една класическа рецепта за ошав от различни видове сушени плодове:

Традиционен ошав от различни плодове

Продукти
  • 3 литра вода
  • 150 грама сушени ябълки
  • 50 грама сушени круши
  • 100 грама сушени сини сливи
  • 50 грама сушени кайсии
  • 50 грама стафиди
  • сокът от ½ лимон
  • кафява захар на вкус
Приготвяне

Всички сушени плодове се измиват и накисват във водата, която трябва да бъде студена, за няколко часа. След това водата се прецежда през гъста цедка и се оставя на котлона да заври. Първи във водата се слагат ябълките и крушите, които се варят в нея на слаб огън за около 20 минути. След тях се прибавят сините сливи и кайсиите, а 15-тина минути по-късно стафидите и захарта. След 5 минути ошавът е готов. Ако е станал прекалено гъст, може да се долее малко вода. Лимоновият сок се слага непосредствено преди ошавът да се свали от котлона. След това той се оставя да се запари на затворен капак докато изстине напълно.

  1. Десерти с тиква

На Бъдни вечер на масата трябва да сложим и нещо сладко. За щастие през есента и зимата традиционната българска кухня предлага най-различни постни ястия – и солени, и сладки, с един от най-полезните плодови зеленчуци – тиквата. За Бъдни вечер от нея могат да се приготвят печена или варена тиква с мед, канела и орехи, тиквеник или цяла печена тиква, пълнена със сушени плодове и ядки. Ако се чудите какво точно да изберете, можете да почерпите идеи от здравословните рецепти с тиква ТУК, като изберете между постните ястия – тиква на пара с мед и канела, печена пълнена тиква с ядки и сушени плодове и малко по нетрадиционните постна питка с тиква или пудинг с тиква и чия. А ето и една традиционна рецепта за класически тиквеник:

Баница с тиква – тиквеник

Продукти
  • 400 грама точени кори
  • 1,2 килограма тиква
  • 1 чаена чаша кафява захар
  • ½ чаена чаша стафиди
  • 1 и ½ чаени чаши орехи
  • 1 кафена чаша олио или растително масло – например кокосово
  • ½ чаена лъжичка канела
  • Пудра захар – за поръсване върху готовия тиквеник – по желание
Приготвяне

Тиквата се почиства, обелва и нарязва на парчета, удобни за настъргване. Настърганата тиква се задушава с мазнината, захарта и вода. Когато известно количество от водата изври и се получи гъста каша, се добавят орехите, канелата и стафидите. Сместа се сваля от котлона и се оставя да изстине. Междувременно се подготвят корите и когато тиквата е вече с подходяща температура, баницата започва да се навива. Това става като върху всяка кора откъм тесния й край се разстила част от тиквената смес. След това всяка кора се навива на руло и се нарежда в тавата от стените към вътрешността. На повърхността тиквеникът може съвсем леко да се намаже с малко мазнина. Баницата с тиква се пече в предварително загрята на 180 градуса С фурна, докато се зачерви, за което са му необходими около 50-60 минути (добре е да се проверява за готовност). След като стане готов, тиквеникът се оставя да изстине и по желание може да се поръси с пудра захар.

  1. Варено жито

На празничната трапеза на Бъдни вечер не трябва да липсва и варено жито. То може да се поднесе като десерт, като се подслади с кафява захар, мед или сушени плодове – например стафиди. Могат да се добавят орехи или други ядки, настъргана лимонова или портокалова кора, канела, ванилия или друга подходяща подправка. Някои рецепти съдържат дори и бисквити, но трябва да се внимава да бъдат постни – такива са например обикновените.

Варено жито с мед канела и орехи

Продукти
  • 200 – 210 грама жито
  • 3 супени лъжици мед
  • 100 грама орехи
  • 600 милилитра вода
  • Настъргана лимонова кора
  • Стафиди и канела – на вкус
Приготвяне

Житото се почиства, измива и се оставя да се накисне за няколко часа. След това се вари 30 или 40 минути в съотношение 1:3 жито към вода. Когато е вече сварено, житото може да се остави да постои още малко във водата, за да поеме от нея. После се изцежда, разбърква се с меда, добавят се настърганите орехи, лимоновата кора и стафидите и се поръсва с канела.