Кърмене и запушени канали на гърдите

кърмене болка гърди

В ареолата (тъмния кръг около зърното на гърдата) напипвате нещо твърдо и започвате да се тревожите. Прилича на бучка и при натиск ви боли. Мястото е леко зачервено, а болката като че ли е на пристъпи – идва и си отива.

Тумор ли е това?

Бучките в гърдите предизвикват страх у повечето жени, независимо от възрастта им. Но това специално прилича повече на запушен канал. По някога се случва някое от каналчетата, по които млякото стига до зърната ви, да се запуши. Резултатът е болезнена, твърда бучка в гърдата.

От какво се причинява подобно запушване?

Съществуват различни причини, но най-често срещаното е недоброто изпразване на гърдата при кърмене. За това могат да допринесат прибързаното хранене, дефектната помпа за изцеждане или заспиването на бебето по време на кърменето. Друга причина за запушване на канал могат да бъдат стресът, болестите, изтощението и стегнатите сутиени. Понякога причината не може да бъде установена.

Какво мога да направя, ако имам запушени канали на гърдите?

Трябва да опитате възможно най-скоро да отпушите канала, за да не се възпали. Ето някои предложения:

  • Предлагайте на бебето първо проблемната гърда. Гладното бебе има силен сукателен рефлекс и е много вероятно да изпразни докрай твърдата гърда, което е възможно дори да отпуши канала.
  • Направете го сама. Масажирайте проблемната гърда (даже да боли) и се опитайте да изцедите достатъчно мляко и да отпушите каналчето.
  • Затопляйте мястото. Някои специалисти препоръчват потапяне на гърдата в топла баня или налагането на топли, влажни компреси.
  • Ако нищо от това не свърши работа, обърнете се към лекаря си

 

Не само, че имам запушен канал, но ме тресе и се чувствам сякаш се разболявам от грип

Възможно е да сте получили възпаление на гърдите. Не пренебрегвайте симптомите, особено ако болката и зачервяването се увеличават и вдигате температура. Непременно потърсете медицинска помощ, тъй като може да се наложи лечение.

 

Има ли начин да се предпазя от запушването на канали на гърдите?

Можете да спазвате някои правила, които да намалят вероятността от запушване. Когато кърмите, се опитвайте да изцеждате всяка гърда. Ако бебето ви се унася в сън, будете го, за да се донахрани. На всяка цена избягвайте стегнатите сутиени – не само, че са неудобни, но могат да ви причинят големи неприятности. В повечето магазини за дрехи за бременни и млади майки има консултанти, които ще ви помогнат да изберете подходящ размер и модел.

Знайте обаче, че понякога каналите се запушват без причина. Затова бъдете нащрек за евентуални прояви на признаците, за да можете навреме да се справите с проблема.

Откъс от книгата „Наръчник за оцеляване на младата майка” на Д-р Дженифър Уайдър, предоставена с любезното съдействие на издателство Кибеа

 

Вижте още:

Кърмене на бебето – какво трябва да знаем?

Закаляване на бебето за по-добър имунитет

Как да се грижим за пъпчето на новороденото

Витамин D и значението му за здравето на бебето

Звуците, които успокояват плачещото бебе

Comments are closed.