Колко пари получават учителите по света и колко – у нас?

учител дете родители

Учителите у нас са най-нископлатените в Европа. За труда си те получават годишно възнаграждение между 9000 и 10 000 лева. Междувременно страната ни е в дъното на класациите и по успеваемост на учениците.

Тези 2 негативни тенденции провокират редица учители да преподават частни уроци. Някои работят към образователни школи или създават платени клубове в училище, които да компенсират пропуските в ученическото знание.

От допълнителна работа едва ли имат нужда учителите в Швейцария, там взимат 12 пъти повече от родните учители с годишна заплата възлизаща на 120 хил. лева. В Люксембург получават 112 хил. лева годишно, а с 12 хил. по-малко получават учителите в Холандия.

Натоварването на учителите в Люксембург е доста по-малко, защото класовете се състоят от 10-тина деца. У нас учителите работят с от 2 до 3 пъти повече деца едновременно. В Япония, Австралия и САЩ учителската професия също е престижна и добре заплатена. 

По заплащане на учителския труд, страната ни се нарежда след Румъния. В северната ни съседка преподавателите получават годишната заплата от малко над 11 хил. лева. Оставаме преди страни като Египет и Индонезия където учителите работят за между 5000 и 7000 лева годишно.

Все пак сме сред онази 1/3 от държавите в света, които дават допълнителни плащания за професионална квалификация и развитие, положително атестиране или добри резултати на учениците. Най-често срещаните добавки към учителските заплати в Европейския съюз са тези за извънреден труд и допълнителни отговорности.

Източник: БНТ