Наказания за ученици и родители при тормоз над учители

Педагозите все по-често боледуват, а основна причина е стресът

учители тормоз наказания

Наказания за ученици и родители, които обиждат или тормозят учители. За това ще настоява министърът на образованието проф. Тодор Танев. Поправката се налага заради зачестилите случаи на насилие над педагози. Последният е от вчера, когато осмокласничка от Велико Търново удари учителя си, предаде News7.


Нели Рашева има над 20 години стаж като учител. Тя също е ставала жертва на тормоз, както от страна на родители, така и от ученици. Споделя, че вербалното насилие често боли повече от физическото. Няма да забрави обидните думи на една майка, която не била съгласна детето й да има ниска оценка, защото то трябвало да кандидатства.

Статистиката показва, че близо половината от учителите в начални и средни училища са ставали жертва на насилие. Пострадали са и 2/3 от преподавателите в детски градини. Според министъра тези цифри налагат спешни законодателни промени. Те предвиждат санкции както за учениците, така и за техните родители.

Доказването на устна обида към учител е невъзможна, категорични са директорите.

Според експертите лошата комуникация с родителите и учителите, както и прекалената натовареност на учениците са предпоставки за случващото се.

Същевременно синдикатите сигнализираха, че учителите все по-често боледуват, а основната причина за това е стресът.