Едва 10% от завършилите педагогика стават учители

училище учител

Близо 55% от студентите по педагогика се отказват от бъдещата си професия още по време на следването и се преквалифицират и само 10% стават учители.

Според синдикатите в образованието 10% от преподавателите в България са пред пенсия, а младите учители под 35 години са едва 5%, предаде Дневник.

Основна причина за отказа им от преподавателската професия са ниските заплати, които са на стойност от около 350 лева.

Синдикатите предупреждават, че липсата на кадри тази година ще се усети най-вече в малките населени места и по предметите информатика и чужди езици.

Според проучване на социалното министерство сред търсените професии в следващите 3 години учителите ще са сред най-дефицитните кадри.

Недостигът на учители е трагичен като феномен за българската образователна система. В момента маме недостиг на учители по природоматематически дисциплини, което е фатално за образованието, заяви Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители, цитирана от агенция „Фокус“.

Тя уточни, че по данни на Националния статистически институт през 2008 година, който е и набора на децата, които ще бъдат първи клас, са родени 72 340 деца.

Въпреки това от Синдиката на българските учители очакват, че реално учениците в първи клас ще бъдат 64 000.

Според Янка Такева това се дължи на няколко причини, а именно, че много голяма част от децата са заминали в чужбина с родителите си, други няма да тръгнат на 6 години и половина, а ще изчакат до навършване на седемгодишна възраст.