През лятото имаме възможност да консумираме разнообразни и вкусни плодове. Любимите на малки и големи – прасковите, са едни от тях. Повечето рецепти за сладкиши са с праскови от компот, но този пай е подходящ за лятото и можете да си го направите с пресни. Ето рецептата:
Необходими Съставки
За тестото
- брашно – 300 г
- захар – 70 г
- сол – 1 к.л. равна
- масло – 120 г
- яйца – 2 големи
За плънката
- праскови – 1 кг
- канела – 1 ч.л.
- нишесте – 1 с.л.
- кафява захар – 150 – 200 г може и кристалназа плънката
Приготвяне на Пай с пресни праскови
Пресейте брашното, добавете солта и захарта. Нарежете твърдото масло на кубчета и ги добавете към брашното. Започнете да намачквате с ръка, докато се получат трохи. Добавете разбитите отделно яйца и постепенно замесете гладко тесто. Увийте го във фолио и го сложете в хладилник да почива за 1 час.
Нарежете почистените праскови на парченца и ги объркайте със захарта, канелата и нишестето. Разделете тестото на 2 еднакви топки. Разточете едната на кръг, който трябва да поставите в намаслена форма и да покрие стените дори да излезе малко извън тях. Сипете прасковите.
Втората топка разточете тънко и покрийте отгоре пая, като притиснете краищата. По желание може да изрежете ленти, които да кръстосате отгоре. Направете малки дупки по повърхността на пая, поръсете с малко захар и пъхнете да се пече в загряна на 180 градуса фурна за около 40-45 минути.
Дано ви хареса!